Costel Alexe: Suntem acum, mai mult decât oricând în istorie, cetățeni ai unei culturi și mai puțin al unui spațiu geografic

Președintele CJ Iași Costel Alexe a  participat la conferința Incluziunea romilor – bariere, oportunități și perspective, la invitația doamnei Elena Motaș. Președintele CJ Iași precizează că
 faptul că încă mai vorbim despre discriminări etnice și culturale între cetățenii Uniunii Europene este un motiv major de îngrijorare. Acesta afirmă că prejudecățile, abordările neprincipiale și foarte adesea educația deficitară pot provoca prejudicii majore, de aceea trebuie să vorbim deschis despre ele, să le combatem, nu să le ascundem.
„Suntem acum, mai mult decât oricând în istorie, cetățeni ai unei culturi și mai puțin al unui spațiu geografic. Acest fenomen pe care îl putem vedea cum crește, a apărut ca urmare a integrării noastre în Uniunea Europeană într-o conjugare fericită cu spiritul nostru tradițional și cu dorința noastră permanentă de a fi mai buni. Diversitatea, comunicarea, echitatea nu sunt doar vorbe, sunt realități, unele fără de care noi toți am fi mult mai săraci și mai lipsiți de valoare.
Dacă vine vorba de noi, autoritățile locale, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a crea condiții de trai mai bune în comunitățile de romi, în special în cele din mediul rural. Mai ales când vine vorba de educație, investițiile în acest sector trebuie să fie o prioritate, nu doar pentru romi, ci și pentru români, maghiari sau orice altă categorie de populație care trăiește în județul nostru. Educația este baza viitorului nostru.
Mă bucur că am reușit să obținem finanțare prin PNRR pentru un proiect uriaș de dotare cu mobilier și echipamente digitale a școlilor din județ. Dacă ar fi să adunăm, investim aproape 11 milioane de lei în infrastructura școlară din localitățile cu cele mai mari comunități de romi din județ: Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Moțca, Voinești, Dolhești, Lungani, Mironeasa.
Prin Apavital, investim 600 de milioane de euro pentru a ajunge cu apa potabilă și canalizarea în peste 100 de localități din județ și mă bucur că reușim să facem asta și la Tg. Frumos, și la Hârlău, Ciurea și Voinești. De altfel, în ultimele două comune, Voinești și Ciurea, vom ajunge și cu centura ușoară de ocolire a municipiului Iași, iar dincolo de condițiile mai bune de trafic, acest proiect va însemna și noi oportunități de dezvoltare
Îmi doresc ca toate aceste angajamente pe care ni le asumăm să le ducem la îndeplinire cât mai curând, iar comunitățile de romi din județ să arate ca orice altă comună”, afirmă Costel Alexe.