ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 19 noiembrie 2023 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 90 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 290 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.

Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 5 acţiuni şi s-a intervenit la 91 evenimente, dintre care 79 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost aplicate 297 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 105.860 de lei și au fost constatate 21 de infracțiuni.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 27 de permise de conducere și retrase 21 certificate de înmatriculare.

 

DEPISTAT PE DRUMURILE PUBLICE FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

În ziua de 19 noiembrie a.c.,polițiștii din cadrul Secției nr.8 Poliție Rurală Lețcani, au oprit pentru control un autoturism, ce se deplasa pe DE 583, pe raza localității Lețcani, condus de un bărbat în vârstă de 46 de ani, din jud. Iași, care ar fi efectuat  manevra de întoarcere și ar fi încălcat marcajul longitudinal continuu.

În urma verificărilor efectuate în baza de date a rezultat că dreptul de conducere fugurează cu mențiunea cu restricții- suspendat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere’’.

PE DRUMURILE PUBLICE SUB INFLUEȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

În după amiaza zilei de 19 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secției nr.2 Poliție Rurală Ciurea, au depistat un autoturism, care se deplasa pe strada Bradului din  com. Ciurea, condus de un tânăr în vârstă de 23 de ani, din jud. Iași.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 1.31 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În seara zilei de 19 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliției Orașului Târgu Frumos au depistat un autoturism, care se deplasa pe strada Cuza Vodă din oraș Târgu Frumos, condus de un bărbat în vârstă de 49 de ani, din jud. Iași.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0.42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În cauză polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe’’.

 

ACȚIUNI REALIZATE CU POLIȚIȘTII SECȚIEI REGIONALE DE  POLIȚIE TRANSPORTURI IAȘI

În perioada 15-19 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași împreună cu polițiștii din cadrul  Secției Regionale de  Poliție Transporturi Iași au organizat şi executat acțiuni în zona Aeroportului Internațional Iași, în vederea verificării legalității transportului public de persoane.

La acțiuni au participat un număr de 66 de polițiști dintre care 34 de poliție rutieră, și 32 poliție transporturi.

Au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost controlate 87 de autovehicule;
  • Au fost efectuate 137 testări alcooscopice;
  • Au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale din care:

– 24 la la OUG nr. 195/2002

– 17 la Legea 38/2003 pentru transportul de persoane fără a deținedocumentele prevăzute de lege etc

– 1 la H.G nr.69/2012, fără a emite bilete de călătorie;

  • Au fost reținuțe 12 permise de conducere și retrase 4 certificate de înmatriculare ;
  • Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 57.345 de lei.

 

ACȚIUNE ÎN RĂNDUL COMUNITĂȚII

La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr.5 Poliție Rurală Răducăneni,  au organizat şi executat o acţiune, pe raza de competență pentru menținerea climatului de siguranță publică, prevenirea și combaterea conflictelor stradale și a infracțiunilor comise cu violență și tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și prevenirea și combaterea furturilor de animale.

Au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost legitimate 98 persoane;
  • Au fost controlate 87 de autovehicule;
  • Au fost efectuate 39 testări alcooscopice;
  • Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale din care 21 la la OUG nr. 195/2002, 4 la Legea 61/1991 și 2 la alte acte normative;
  • Au fost reținuțe 2 certificate de înmatriculare și 1 set de plăcuțe de înmatriculare ;
  • Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 3450 de lei.

La data de 19 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secției nr.5 Poliție Rurală Răducăneni, au depistat un autoturism, care se deplasa pe DJ 244 D, în localitatea Cioretești, condus de un bărbat în vârstă de 48 de ani, din com. Dolhești, având asigurarea obligatorie RCA cu valabilitate expirată.

Față de acesta a fost luată măsura sancționării contravenționale.

 

ACȚIUNE PENTRU MENȚINEREA UNUI CLIMAI DE SIGURANȚĂ PUBLICĂ

La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr.3 Poliție Rurală Popricani,  au organizat şi executat o acţiune, pe raza de competență pentru menținerea climatului de siguranță publică, prevenirea și combaterea conflictelor stradale și a infracțiunilor comise cu violență și tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și prevenirea și combaterea furturilor de animale, în zona târgurilor de pe raza de competență.

Au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost legitimate 97 persoane;
  • Au fost controlate 47 de autovehicule;
  • Au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale din care 26 la la OUG nr. 195/2002, 5 la Legea 61/1991 și 13 la HG 984/2005;
  • A fost reținut 1 permis de conducere;
  • Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 11.790 de lei.

La data de 19 noiembrie 2023, poliţiştii au depistat un bărbat în bărbat în vârstă de 32 de ani, din jud. Iași care în timp ce se afla într-un târg de pe raza comunei în timp ce oferea spre vânzare o cabalină neînregistrată și fără a avea documente sanitar-veterinare. Acesta a fost sancționat contravențional conform H.G 984/2005 cu suma de 600 de lei.