Dan Perciun: Apropierea Republicii Moldova de UE va deschide noi oportunități pentru cercetători

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Cercetarea este o prioritate la nivel european, iar apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană va deschide tot mai multe oportunități pentru cercetătorii din țara noastră. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul Zilei Științei, transmite MOLDPRES

Cel mai mare eveniment al anului din domeniul cercetării și inovării, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, a fost dedicat obiectivului de integrare europeană a țării noastre. Printre vizitatorii evenimentului s-au regăsit adulți, tineri și copii, care au avut ocazia să cunoască rezultatele cercetărilor și inovațiilor autohtone, expuse de cele 33 de instituții științifice și circa 300 de cercetători din Republica Moldova. Oaspeții au fost implicați în diverse activități interactive, fiind improvizate minilaboratoare științifice și prezentate numeroase experimente, organizate diferite jocuri pentru copii, lecții publice, expoziții de carte, de artă plastică și decorativă.

„Este necesar ca țara noastră să investească mai mult în cercetare și să apropie nivelul nostru de cercetare de cel al UE”, a remarcat ministrul. Oficialul a vorbit despre rezultatele cercetătorilor noștri în cadrul Programului Orizont Europa. În prezent, Republica Moldova are semnate 31 de granturi cu Comisia Europeană, 154 de propuneri eligibile și o rată de succes de aproape 26%, ceea ce e cu mult peste rata generală. Un alt rezultat, la care s-a referit Dan Perciun, este Programul Național în Domeniile Cercetării și Inovării pentru anii 2024-2027 care își propune să asigure dezvoltarea și finanțarea corespunzătoare a domeniului, cu o majorare a finanțării de la an la an cu 0,1% din produsul intern brut.

Dublarea burselor pentru doctoranzi și acordarea unei indemnizații anuale tinerilor doctori în știință în primii trei ani de activitate, încurajarea colaborării dintre mediul științific și mediul de afaceri pentru a crește competitivitatea economiei naționale, stabilirea de noi parteneriate, organizarea concursurilor de proiecte de inovare, proiecte de vouchere inovaționale sunt printre obiectivele care și le-a propus MEC în următoarea perioadă.

Consiliera președintelui Republicii Moldova pe domeniul educației și cercetării, Valentina Chicu, a vorbit despre importanța atragerii tinerilor în știință. „Este cazul să scoatem cercetarea din laborator și să mergem cu ea în instituțiile de învățământ pentru ca să cultivăm acele caracteristici și competențe necesare tinerilor pentru a completa rândurile cercetătorilor, pentru că de cercetare are nevoie fiecare cetățean”, a spus Valentina Chicu.

Cu ocazia Zilei Științei, mai mulți cercetători din țară, care pe parcursul ultimului an s-au evidențiat prin rezultate științifice remarcabile, au primit diplome din partea Guvernului și a Ministerului Educației și Cercetării.