Faringita streptococica

Faringita streptococica, cunoscuta si sub numele de angina pultacee („puroi in gat”), este o afectiune medicala acuta ce apare in special in timpul sezonului rece la toate categoriile de varsta, dar mai ales la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani care frecventeaza colectivitati – gradinite, scoli. Infectia in gat cauzata de bacteria Streptococcus pyogenes provoaca simptome precum dureri de gat severe, dificultate la inghitire, febra si frisoane.

Angina pultacee reprezinta o inflamatie acuta a faringelui si a amigdalelor cauzata de Streptococcus pyogenes (sau streptococul de grup A), germen responsabil si de aparitia scarlatinei (infectie streptococica cu eruptie cutanata specifica).

Faringita streptococica este deosebit de contagioasa si se raspandeste usor pe cale respiratorie prin contactul cu picaturile flugge, acele secretii eliminate in timpul vorbitului, tusei ori stranutului.

Important de mentionat este faptul ca agentul infectios poate fi transmis de la persoanele infectate si prin intermediul veselei si al tacamurilor incorect igienizate sau prin contactul tegumentar direct cu leziunile de impetigo.

Cauze faringita streptococica

Streptococul de grup A este o bacterie invaziva (datorita capacitatii sale de a secreta toxina eritrogena) care se poate raspandi usor in organism cu afectarea altor sisteme si organe. Cea mai frecventa afectiune este scarlatina cauzata de raspandirea germenului de la nivelul tractului respirator superior in circulatia sistemica, determinand aparitia unei eruptii cutanate insotite de mici papule rosii si aspre (pielea se inroseste ca in cazul unei arsuri, apar bubite rosii) si congestia obrajilor (rosu in obraji).

Pe langa infectia purulenta acuta a faringelui si amigdalelor, streptococii beta hemolitici de grup A pot determina si aparitia altor boli de tip alergic (asa cum este cazul febrei reumatismale sau glomerulonefritei) sau afectiuni ale tegumentului de tipul erizipelului, a fasceitei necrozante ori impetigo.

Factori de risc

Infectia faringiana cu streptococ de grup A poate afecta persoane de toate varstele, insa apare frecvent la copiii cu varste intre 5 si 15 ani, fiind rar intalnita sub varsta de 3 ani.

Cel mai comun factor de risc il constituie contactul apropiat cu o persoana bolnava (faringita cu Streptococ beta-hemolitic grup A).

La adulti, printre factorii de risc se numara:

 • Sunt parinti de copil/ copii de varsta scoalara
 • Lucreaza sau se afla frecvent in contact cu copii.

Aglomerarile din scoli si centre de ingrijire cresc sansele de raspandire ale bolii.

Simptome faringita streptococica

In infectia faringiana cu streptococ de grup A pacientii acuza in mod frecvent:

 • Odinofagie (durere in gat) cu disfagie (durere la inghitit)
 • Gat rosu, inflamat
 • Amigdale rosii, inflamate
 • Febra > 38 °C
 • Frisoane
 • Dureri de cap
 • Oboseala
 • Mai ales la copii, eruptie cutanata pe corp

Examenul clinic evidentiaza de cele mai multe ori:

 • Mucoasa faringiana hiperemiata (rosu in gat)
 • Exsudat faringian pultaceu (prezenta puroiului pe amigdale)
 • Adenopatii laterocervicale (ganglioni limfatici inflamati).

Afla mai multe despre puroi in gat la copii si adulti

Diagnostic faringita streptococica

In cele mai multe cazuri de faringita streptococica, este suficient examenul clinic, insa apar si situatii in care medicul curant poate solicita investigatii suplimentare care sa contribuie la adoptarea unui tratament medicamentos adecvat.

 • Exsudatul faringian este cea mai frecventa analiza efectuata in cazul suspiciunii de infectie streptococica faringiana si presupune recoltarea secretiilor din gat cu ajutorul unui tampon steril.
 • Antigenul Streptococcus pyogenes este un test rapid care poate identifica germenul patogen prin intermediul unor proteine specifice de suprafata, ca si in cazul exsudatului faringian este necesarea prelevarea secretiilor faringiene cu ajutorul unui tampon steril. Un rezultat negativ al antigenului streptococic nu infirma infectia cu acest germen, astfel ca este necesara confirmarea testului rapid cu ajutorul unei culturi bacteriene obtinute cu ajutorul exsudatului faringian.
 • Anticorpii anti streptolizina O sau titrul ASLO prescurtat se depisteaza din ser (se recolteaza sange venos) si identifica bacteria pe baza toxinei O secretate de aceasta. Valori modificate ale anticorpilor ASLO se inregistreaza la o saptamana de la debutul bolii, ele atingand un maxim la 2-3 saptamani dupa care, in absenta unei reinfectii, scad treptat revenind la valori normale in decurs de maxim 1 an.

Valoarea anticorpilor anti streptolizina O NU stabileste diagnosticul de faringita acuta cu Streptococcus pyogenes, insa identifica o infectie recenta sau confirma raspunsul sistemului imunitar in cazul pacientilor cu suspiciune de febra reumatica acuta sau endocardita (infectie a structurilor cardiovasculare).

S-a demonstrat faptul ca anticorpii antistreptodornaza B sunt mult mai specifici in faringitele streptococice, chiar daca valorile acestora se modifica mai tardiv in comparatie cu cele ale anticorpilor ASLO.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament faringita streptococica

Tratamentul faringitei streptococice este de regula antibiotic si are ca scop eradicarea streptococului de grup A, dar si preventia complicatiilor locale si sistemice, ca urmare a raspandirii patogenului dincolo de poarta de intrare.

Cand este vorba despre ameliorarea simptomatologiei se pot lua in considerare antitermicele pentru scaderea febrei si antialgicele sau anestezicele locale sub forma de spray ori gel pentru reducerea durerii faringiene.

Tratamentul antibiotic

Retineti faptul ca antibioticele sunt eficiente doar impotriva infectiilor bacteriene. Afla mai multe despre diferenta dintre infectiile virale si bacteriene

Antibioticele trebuie administrate exclusiv conform indicatiilor primite de la medic. Nu intrerupeti tratamentul cu antibiotice mai devreme, chiar daca va simtiti mai bine. Daca intrerupeti tratamentul prea devreme, bacteriile pot supravietui si poate creste riscul de a deveni rezistente la antibiotice.

De asemenea, nu luati antibiotice fara prescriptie medicala.

Recomandarile medicului in caz de faringita streptococica

Tratamentul antibiotic cel mai utilizat in tratarea anginelor streptococice este reprezentat de penicilina, in cazurile in care exista istoric de alergii la aceasta substanta, medicul avand posibilitatea sa opteze pentru alte scheme terapeutice. Administrarea de vitamina C si gargara cu apa sarata sau zinc sunt si ele indicate ca metode adjuvante.

In cazul in care nu apare o imbunatatire a starii generale (persista febra, disconfortul la inghitit si secretiile faringiene) este indicat consultul medicului curant pentru recomandarea unui alt tratament care sa contina un antibiotic non beta-lactam (diferit de peniciline).

Copilul cu faringita streptococica de grup A NU trebuie reintrodus in colectivitate in mai putin de 12 ore de la initierea terapiei cu antibiotic. Totodata, parintii trebuie sa acorde atentie starii generale de sanatate, daca copilul are simptome care ii cauzeaza disconfort, in ciuda administrarii antibioticelor, nu este indicata frecventarea colectivitatii.

Complicatii infectie cu streptococ beta-hemolitic grup A

Tratamentul prompt si adecvat este esential pentru a preveni complicatiile grave.

 • Febra reumatica este una dintre cele mai grave complicatii. Febra reumatica se manifesta prin inflamatia articulatiilor, a inimii si a altor tesuturi. Febra reumatica poate provoca leziuni permanente ale inimii.
 • Abcese – colectii de puroi cu localizare in diverse zone ale corpului
 • Glomerulonefrita – o inflamatie a rinichilor ce poate conduce la insuficienta renala
 • Infectii locale extinse – la nivelul altor tesuturi sau organe, cum ar fi pielea, plamanii, oasele sau urechile.

 

Prevenirea faringitei streptococice se realizeaza prin masuri simple de igiena (spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun) si evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave care prezinta simptome de raceala.

Sursa: www.medicover.ro