Caravana, organizată de FABC, s-a desfăşurat anul acesta pe parcursul a opt weekenduri, în perioada septembrie-noiembrie, în localităţi rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital: judeţul Braşov – Teliu; Galaţi: Suhurlui, Cuza Vodă; judeţul Vaslui – Olteneşti, Gârceni; judeţul Vrancea – Câmpuri, Tulnici şi judeţul Dolj – Măceşu de Sus.
O echipă de medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale, studenţi la facultăţi de medicină şi elevi la şcoli postliceale sanitare au mers în aceste comune şi au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge, de urină, măsurarea tensiunii, greutăţii, înălţimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic şi dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.
Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar, dar şi programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.
„Dacă o persoană şi-ar fi făcut aceste controale şi ar fi plătit pentru ele, ar fi dat 2.760 lei pentru toate. Este inutil să spunem că mulţi oameni de la sate nu au aceşti bani. De multe ori nu au nici specialişti în judeţ sau mijloace de transport. Nu mai spun de faptul că noi am creat ocazia de a face toate aceste analize într-un timp atât de scurt şi am asigurat chiar şi navigarea pacienţilor, acolo unde a fost cazul”, a spus Cezar Irimia, joi, la Senat, la o masă rotundă dedicată aniversării a zece ani de existenţă a caravanei.
Din cele 1.204 de persoane persoane testate anul acesta, 72% sunt femei şi 28% bărbaţi, 55% au vârste de peste 50 de ani, 76% suferă de obezitate sau au exces ponderal.
Potrivit FABC, pe lângă testările medicale gratuite, caravana a avut şi o componentă educaţională, medicii discutând cu cei 1.204 pacienţi despre importanţa vaccinării antigripale, prevenţiei şi investigaţiilor medicale. Pacienţii au primit pliante şi broşuri informative şi au vizionat în sălile de aşteptare proiecţii cu rol educativ.
Pe parcursul celor zece ediţii, în caravana „Nu am făcut destul” au fost implicaţi peste 600 de medici, asistente, studenţi, voluntari.
„Dacă noi am descoperit, anul acesta, în opt weekenduri, cinci cazuri de cancer, vă daţi seama că este mare nevoie de astfel de caravane! Şi mai este nevoie, de asemenea, de acces facil la servicii medicale. Până şi nouă, care cunoaştem cum funcţionează sistemul şi cunoaştem medici în toată ţara, ne-a fost greu uneori să găsim soluţii pentru mamografii şi biopsii, chiar şi în oraşe mari. De asemenea, o altă mare lipsă o reprezintă navigarea pacienţilor şi comunicarea cu ei. Mulţi pacienţi pe care i-am programat la clinici private pentru investigaţii suplimentare ne-au spus că nu li se explică rezultatul şi nu li se oferă informaţii despre paşii următori”, a mai spus Cezar Irimia.
FABC a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituţiile europene din domeniul sănătăţii şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 75.000 de membri, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. AGERPRES