Iohannis: Am repus România pe radarul african; o strategie care nu poate să fie implementată prin corespondenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, prin turneul efectuat în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal, pe care îl încheie joi, a „repus” România pe radarul african.

 

„Aş putea să spun, fără a exagera, că prin acest turneu am repus România pe radarul african. Am reluat ceea ce aproape se pierduse, o relaţie extrem de valoroasă între România şi partenerii africani. Această strategie nu va avea urmări pozitive practice doar pentru România şi pentru statele pe care le-am vizitat, ci va avea urmări foarte concrete şi pentru relaţia dintre Uniunea Europeană şi statele africane, relaţia dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană”, a susţinut şeful statului, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Senegal, Macky Sall.

Potrivit lui Iohannis, „este evident că partenerul nostru cel mai apropiat regional este Africa”. „Sunt oportunităţi fenomenale şi ar fi o greşeală imensă să neglijăm această şansă de bună colaborare”, a subliniat şeful statului.

El a adăugat că, „în ultimele decenii, întreaga lume şi-a dat seama de oportunităţile care se găsesc în colaborarea cu Africa”.

Dincolo de relaţia economică, a menţionat preşedintele, „putem împreună să intervenim pentru a păstra pacea sau pentru a readuce pacea”.

Iohannis a arătat că pentru România această relaţie are un specific „foarte aparte”. El a evocat perioada în care ţara noastră a oferit burse de studiu şi a avut relaţii economice cu ţările din Africa.

„Din păcate, în deceniile care au urmat Revoluţiei de la noi, această relaţie a fost aproape neglijată. Mi-am dat seama că aici s-a comis o eroare strategică în politica externă românească şi am venit cu măsuri de corectare, am venit cu o nouă strategie pentru Africa care ţinteşte în mod special partenerii tradiţionali ai României în Africa, cum este, în cazul acesta concret, Senegalul”, a transmis Klaus Iohannis.

El a evidenţiat că o asemenea strategie, „de o greutate extraordinară”, nu poate să fie implementată „prin corespondenţă”.

„Pentru a da greutate acestei strategii şi pentru a arăta că România este foarte serioasă şi foarte angajată în a revigora aceste parteneriate, am decis să fac un turneu african care astăzi ne-a dus în Senegal şi aici se şi încheie acest turneu”, a spus preşedintele Iohannis. AGERPRES