FeaturedFluxNational

Proiect de informare a copiilor cu privire la consumul de droguri

Copiii, dar şi părinţii şi cadrele didactice, vor fi beneficiarii unui proiect de conştientizare şi informare cu privire la efectele consumului de droguri, lansat de Asociaţia Telefonul Copilului, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Asociaţia Telefonul Copilului, în cadrul proiectului, intitulat „Nu-ţi accidenta viaţa în consumul de droguri”, realizat în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, va fi dezvoltat un pachet educaţional împreună cu experţi în psihologia copilului, toxicologie şi ştiinţe juridice, care va fi pus la dispoziţia copiilor prin sesiuni educaţionale în unităţi de învăţământ din Bucureşti şi Ilfov.

Proiectul include şi o campanie de prevenire a consumului de droguri, care va fi derulată în mediul online, sub sloganul „Fii cine eşti, nu cine vor alţii să fii. #BeDrugFree”.

„Dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de generaţiile actuale şi viitoare. Problema consumului şi traficului de droguri a luat amploare şi trebuie să ne implicăm fiecare astfel încât să o combatem. Este al doilea proiect de anul acesta în care suntem parteneri pentru a încerca să oferim tinerilor repere solide astfel încât să nu cadă în capcană. Şansa la un viitor durabil al ţării este să avem o abordare pozitivă, orientată către acţiune şi parteneriat”, a declarat Consilierul de stat Laszlo Borbely, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, citat în comunicat.

Obiectivul principal al proiectului este creşterea gradului de conştientizare asupra efectelor negative ale consumului de droguri în rândul copiilor, respectiv creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor, cadrelor didactice asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

Conform Cătălinei Surcel, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului, în cazurile de consum de substanţe psihotrope pentru care copiii au solicitat, în anul 2023, consiliere psihologică din partea asociaţiei, la linia dedicată 116111 – Telefonul Copilului, 7 copii din 10 au raportat manifestări de anxietate, atacuri de panică, depresie, automutilare, ideaţie suicidară, iar 2 copii din 10 au raportat tulburări psihotice precum halucinaţii vizuale şi auditive, delir.

„În faţa acestei realităţi alarmante, apreciem drept vitală susţinerea şi continuarea programelor de prevenire a consumului de droguri în rândul minorilor. Proiectul lansat astăzi, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, completează iniţiativele comune care vizează siguranţa copiilor. Mulţumim Secretariatului General al Guvernului – Departamentul Dezvoltare Durabilă pentru încurajarea acestei iniţiative si susţinerea financiară a acesteia”, a precizat Cătălina Surcel.

Baza de date a liniei telefonice gratuite de asistenţă pentru copii 116 111, gestionată la nivel naţional de Asociaţia Telefonul Copilului, relevă că în perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2023 a fost înregistrată o creştere cu 53,84% a situaţiilor semnalate de consum de substanţe psihotrope în rândul minorilor, în comparaţie cu întreg anul precedent, arată sursa citată.

Ramona Dabija, comisar şef de poliţie, Director al Agenţiei Naţionale Antidrog, afirmă că tinerii trebuie învăţaţi că toate problemele, în special cele emoţionale, au o rezolvare şi există o reţea de siguranţă formată din familie, profesori şi specialişti, care sunt alături de ei, pentru a-i sprijini.

„Prin acest program, dezvoltat în parteneriat cu Asociaţia Telefonul Copilului, vom împărtăşi cu copiii exemple de bune practici şi îi vom învăţa să facă alegerile corecte, în special când sunt în cercurile de prieteni, departe de ochii unui adult, iar adulţii, fie că vorbim de familie sau cadre didactice, vor beneficia de sprijinul specialiştilor antidrog, pentru că prevenirea consumului de droguri şi reducerea riscului de consum reprezintă o problemă a întregii comunităţi. Numai împreună putem reuşi.” a declarat Ramona Dabija, potrivit comunicatului amintit.

Potrivit datelor Asociaţiei Telefonul Copilului, în urma cazurilor consiliate la Telefonul Copilului – 116111, consumul de substanţe interzise este mai mare în mediul urban comparativ cu mediul rural. Astfel, 62,1% dintre cazuri provin din mediul urban, iar 24,3% din mediul rural. În 13,6% dintre situaţiile înregistrate, apelanţii nu au oferit date cu caracter personal precum mediul de provenienţă. În ceea ce priveşte statistica pe regiuni, regiunea Bucureşti-Ilfov se confruntă cu un procent ridicat de consum de substanţe interzise, respectiv 61,1% din totalul cazurilor înregistrate din această regiune, în timp ce regiunea Nord-Est (Moldova) reprezintă principala regiune în care a fost raportat consumul de alcool în rândul copiilor, în procentaj de 54,2%, se mai arată în comunicat.

În cadrul proiectului, copiii vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziţie, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, cunoscută şi în rândul copiilor din România drept Telefonul Copilului, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Orange Romania Communications. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Orange Romania Communications. Linia telefonică este disponibilă de luni până vineri, între orele 10,00 – 20,00. În perioada 21 noiembrie 2001 – 30 octombrie 2023, un număr total de 2.815.676 de apeluri a fost înregistrat de Asociaţia Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 104.711 cazuri care au necesitat intervenţia instituţiilor abilitate, adaugă sursa menţionată. AGERPRES

Related Articles

Back to top button