Protestele spontane organizate de angajații DSP Iași

Angajații Direcției de Sănătate Publică Iași participă în aceste zile la proteste spontane prin care solicită factorilor de decizie, recunoașterea aceluiași statut juridic cu cel al colegilor din casele județene de asigurări de sănătate, în ceea ce privește creșterile salariale aprobate acestora de către Camera Deputaților, prin votul dat la PLX 171/2023.

Prin acest demers ne exprimăm nemulțumirea și indignarea cu privire la discriminarea creată între cele două categorii de salariați respectiv funcționari publici, care au același statut juridic, fiind salariați conform anexei 8 din Legea 153/2017 și care desfășoară activități partajate în sistemul de sănătate, cu impact în ceea ce privește asigurarea condițiilor necesare funcționării sistemului sanitar la nivel de județ.

Acuzăm discriminarea creată, întrucât la proiectul de lege, s-au adus completări în sensul recunoașterii acordării acelorași drepturi și salariaților funcționari publici din DSP-uri, dar acest amendament a fost respins. Nemulțumirea angajaților este cu atât mai mare, dacă avem în vedere faptul că pe perioada pandemiei de Covid-19, a fost recunoscută public activitatea deosebit de importantă desfășurată de către DSP-uri, în implementarea măsurilor de prevenție și protecție împotriva SARS-CoV-2, cu asumarea tuturor responsabilităților și riscurilor adiacente.

Menționăm că rolul și importanța activității noastre în general, complexitatea muncii și a atribuțiilor desfășurate nu au fost evidențiate, astfel încât s-a creat o discriminare între funcționarii publici din DSP-uri și cei ai caselor de asigurări de sănătate. De asemenea, în lipsa unor măsuri imediate, există riscul real ca angajații să părăsească instituția în căutarea unor oportunități financiare mai bune în alte instituții de sănătate sau în alte sectoare.

În aceste condiții, personalul DSP Iași se simte nevoit să recurgă în continuare la aceste forme de protest pentru a atrage atenția asupra nivelului salarial insuficient și pentru a menționa eforturile depuse în ultimii ani în combaterea în prima linie a pandemiei și în asigurarea sănătății publice la nivelul județului Iași.