Armistiţiul între Israel şi Hamas a fost prelungit cu două zile, anunţă Qatarul şi mişcarea palestiniană

Armistiţiul de patru zile în luptele dintre Israel şi Hamas, încheiat în cadrul unui acord intrat în vigoare vineri, va fi prelungit cu două zile, a declarat luni Qatarul, ţară ce mediază acest acord, informează AFP şi Reuters.

În timp de armistiţiul în vigoare este pe punctul să expire marţi la orele 07:00 (05:00 GMT), „statul Qatar anunţă că, în cadrul medierii în curs, un acord a fost încheiat pentru a prelungi armistiţiul umanitar cu două zile în Fâşia Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor externe qatarez, Majed Al-Ansari, pe platforma X, fosta Twitter.

La rândul său, mişcarea palestiniană Hamas a declarat luni că a convenit cu Egiptul şi Qatarul asupra unei extinderi cu două zile a armistiţiului cu Israelul, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent de patru zile.

„S-a ajuns la un acord cu fraţii din Qatar şi Egipt pentru extinderea armistiţiului umanitar temporar cu alte două zile, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent”, a anunţat Hamas într-o convorbire la telefon cu Reuters.

Hamas pregăteşte „o nouă listă” de ostatici care ar urma să fie eliberaţi „pentru a prelungi armistiţiul”, a declarat luni, într-un comunicat, Oussama Hamdan, cadru al mişcării islamiste palestiniene.

În termenii acordului de expiră marţi, în fiecare zi, începând de vineri, Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni, toţi copii şi femei, în timp ce Israelul a eliberat 39 de prizonieri, tot femei şi tineri sub 19 ani.

Hamas s-a declarat deja gata pentru o prelungire a armistiţiului, în timp ce Israelul cere să „primească 50 de ostatici suplimentari” după noaptea de luni spre marţi.AGERPRES