Mai multe partide au fost sancționate pentru încălcarea prevederilor ce vizează finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale generale

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat astăzi datele din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie curent, pentru situația din 3 noiembrie, prezentate de către concurenții electorali. Ca rezultat, mai multe partide politice au fost sancționate de Comisie pentru încălcarea prevederilor legale, transmite MOLDPRES.

Potrivit CEC, sancțiunea sub formă de avertisment a fost aplicată concurenților electorali: Partidul Popular din Republica Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul politic Noua Opțiune Istorică pentru nerespectarea prevederilor care se referă la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral” și informarea în scris despre aceasta a Comisiei.

„Alte 14 partide politice au fost atenționate asupra necesității de a respecta prevederile legale și au fost obligate să prezinte, până la data de 30 noiembrie curent, raportul corectat privind finanțarea campaniei electorale pentru situația din 3 noiembrie: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova; Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Надежда”; „Partidul Verde Ecologist”; Partidul Național Liberal; Partidul Politic „Democrația acasă”; Partidul Politic „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa”; Partidul „RENAŞTERE”; Partidul Politic „FORȚA DIASPOREI”; „Partidul Acțiune și Solidaritate”; „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”; Partidul politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”; Partidul Naţional Moldovenesc; Partidul Politic Liga Orașelor și Comunelor și Blocul electoral „Ruslan Codreanu” ”, a comunicat CEC.

De asemenea, pentru finanțarea campaniilor electorale contrar prevederilor legale și depășirea plafonului donațiilor în numerar, unii concurenți electorali au fost somați să verse în bugetul de stat, până la ora 17:00 a zilei de 30 noiembrie curent, sume în mărime de: 72 000,00 lei (aproximativ 3 600 de euro) – Partidul Politic „FORȚA DIASPOREI”; 29 900,00 lei – Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE” și 8 300,00 lei – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.