IICCMER şi Transilvania Film, parteneriat pentru proiecţia filmului Libertate, la 34 de ani de la Revoluţie

Transilvania Film anunţă, într-un comunicat remis luni, un parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru o serie de proiecţii ale filmului Libertate, în regia lui Tudor Giurgiu, în mai multe localităţi din ţară, urmate de discuţii cu echipa filmului şi cu istorici despre evenimentele din decembrie 1989.

Proiecţiile, care marchează împlinirea a 34 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, vor avea loc până la finalul anului.

Filmul spune o poveste mai puţin cunoscută întâmplată la Sibiu în timpul Revoluţiei Române, când mai mulţi bărbaţi – civili, securişti şi miliţieni – au fost ţinuţi ostatici de către armată într-un bazin dezafectat.

 

Turneul se concentrează pe localităţi sub 100.000 de locuitori, dar va avea opriri şi în oraşe mai mari, unde vor fi organizate dezbateri în teatre şi săli de spectacole. Următoarele localităţi sunt: Târgovişte, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Ploieşti, Cluj-Napoca, Carei sau Vatra Dornei. Programul complet va fi anunţat pe www.transilvaniafilm.ro.

„Filmul Libertate reuşeşte să comprime şi să redea, într-un timp limitat, un episod din istoria recentă a României, aproape necunoscut românilor. Am ales să sprijinim această caravană şi să fim parteneri ai Transilvania Film pentru că iniţiativa lui Tudor Giurgiu este în acord cu obiectivele IICCMER, acelea de a ajunge cu informaţia şi la publicul din comunităţile restrânse. Îi mulţumesc, încă o dată, lui Tudor Giurgiu şi îl felicit pentru acest proiect atât de necesar într-o societate tot mai puţin conştientă de libertatea care ni s-a dat în anul 1989”, spune preşedintele executiv al IICCMER, Florin-Daniel Şandru, potrivit unui comunicat transmis de organizatori.

Din distribuţia filmului fac parte Iulian Postelnicu, Mirela Oprişor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoşteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Ionuţ Caras.

Filmul a câştigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc, Premiul pentru cele mai bune costume şi decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival, Premiul FIPRESCI la Cottbus Film Festival şi Premiul Criticii la Arras Film Festival.

Pelicula „Libertate” este o co-producţie România-Ungaria, produs de Libra Films şi Mythberg Films şi distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuţia internaţională, filmul a fost achiziţionat de compania londoneză Reason8. AGERPRES