Leul moldovenesc împlinește 30 de ani de la punerea în circulație

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Leul moldovenesc împlinește astăzi 30 de ani de la punerea în circulație, transmite MOLDPRES.

Cu această ocazie, Banca Națională a Moldovei (BNM) organizează mai multe evenimente, între care o călătorie pe „Drumul banilor”. Aceasta va începe la banca centrală și se va încheia la băncile comerciale, oferind vizitatorilor posibilitatea de a afla cum circulă banii, sub ce formă și cum ajung în economie sau la consumatori.

De asemenea, Banca Națională, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, organizează, în perioada 25-30 noiembrie, excursii dedicate aniversării leului moldovenesc. La intrarea în muzeu, vizitatorii primesc un card-tichet, care le oferă accesul gratuit în toate sălile, inclusiv la expoziția „Comorile trecutului”, care prezintă vestigii din aur și argint.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a subliniat că introducerea monedei naționale a însemnat pentru R. Moldova un prim pas spre economia de piață, spre primele reforme economice, primele expresii ale unei politici monetare independente.

„Leul moldovenesc a devenit moneda națională a statului modern nou creat Republica Moldova în scurt timp după proclamarea independenței sale. A trecut ulterior prin nenumărate teste de rezistență, dar de fiecare dată a reușit sa păstreze și să întărească încrederea cetățenilor. Leul moldovenesc și-a afirmat rolul său ca mijloc de plată consfințit prin Constituție, iar Banca Națională dispune de experiența necesară ca să-i asigure rezistența și să mențină sectorul bancar stabil și de încredere”, a menționat Octavian Armașu.

Aniversarea va culmina cu o ceremonie oficială, în cadrul căreia vor fi desemnați câștigătorii concursului „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești”.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993.