Cultura

Trecerea din administrarea Direcţiei Exploatare Patrimoniu în administrarea Ateneului Național din laşi a imobilului Centrului Internațional de Artă Contemporană

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local privește trecerea din administrarea Direcţiei Exploatare Patrimoniu în administrarea Ateneului Național din laşi a imobilului Centrului Internațional de Artă Contemporană, instituție care va funcționa în clădirea fostei Băi Turcești.
În clădirea fostei Băi Turcești s-au desfăşurat proiectele din cadrul Bienalei Internaţionale Periferic, cea mai amplă manifestare din domeniul artelor vizuale contemporane din România postdecembristă, organizată de Asociaţia Vector. Asociaţia Compania FaPt a produs şi a organizat în spaţiul Băii Turceşti evenimente culturale inedite, proiect de amploare din spaţiul cultural ieşean şi, totodată, cel mai relevant exemplu de reconversie a unei clădiri dezafectate, degradate şi uitată timp de aproape 20 de ani, într-un spaţiu cultural contemporan alternativ.
Ca urmare a numărului mare de evenimente culturale care au avut loc la Baia Turcească până în anul 2014, a calităţii actelor artistice, a artiştilor proveniţi atât din spaţiul cultural naţional şi internaţional şi a parteneriatelor cu diverse instituţii şi centre culturale (Centrul Cultural German laşi, Institutul Francez laşi, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti), obiectivul de patrimoniu a devenit cunoscut ieşenilor ca un adevărat punct de convergenţă a actelor artistice neconvenţionale, dobândind renumele de centru cultural contemporan ieşean.
Imobilul va permite derularea unor activităţi specifice: expoziţii de artă contemporană, proiecte de cercetare artistică interdisciplinară materializate în studii teoretice, conferinţe, proiecte artistice, producţie specializată (centru de comunicaţii avansate, animaţie video, producere de soft artistic), bănci de date specifice domeniilor menţionate care pot fi accesate de public în cadrul mediatecii, cinemateca, spaţiu pentru dezbateri post eveniment, oportunităţi pentru exprimare artistică în cadrul unor rezidenţe artistice pentru artişti internaţionali. De asemenea, vor fi sprijiniţi tinerii artişti cu viziunii contemporane asupra artei.
Proiectul Primăriei Municipiului Iași de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești a câștigat Premiul Secțiunii „Restaurare” a Bienalei Naționale de Arhitectură – România 2023 (www.uar-bna.ro), cel mai important eveniment din țara noastră dedicat spațiului construit, organizat în orașul nostru, în perioada 25 – 28 octombrie 2023, de Uniunea Arhitecților din România.
În clădirea Băii Turcești, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (1897 – 1898), va fi înființat Centrul Internațional de Artă Contemporană. De aceea, clădirea a fost recompartimentată astfel încât să poată găzdui manifestări de tipul performance, cât şi artă vizuală și artă de obiect. Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune. De asemenea, terenul din jurul imobilului este reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber.
Proiectul beneficiază de finanţare europeană și are o valoare totală de 21.862.177,67 lei (circa 4,41 de milioane de euro).

Related Articles

Back to top button