Lansarea volumului „Adicţiile în societatea contemporană. De la acceptare la schimbare”

Marți, 5 decembrie, ora 18.00, la Librăria Cărturești Iași (Palas Mall, Str. Palat 7A), va avea loc lansarea volumului Adicţiile în societatea contemporană. De la acceptare la schimbare, publicat de curând în colecția Collegium. Psihologie a Editurii Polirom.

Invitați:

conf. univ. dr. Adina Karner-Huțuleac (coord.), Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UAIC Iași

psih. drd. Tudor Daniel Huțul (coord.), Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UAIC Iași

conf. univ. dr. Emanuela Ilie, Facultatea de Litere, UAIC Iași

conf. univ. dr. Cornelia Măirean, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UAIC Iași

Moderatoare: psih. drd. Alina Cojocaru

Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Despre carte

În contextul prezenței tot mai marcate a adicțiilor în viața noastră, cele șase părți ale acestui amplu volum acoperă cele mai importante aspecte teoretice și practice legate de adicții, de la aspecte generale la descrierea sistematizată a dependențelor la adulți și adolescenți (alături de modalitățile de intervenție), precum și la abordarea acestei problematici în consilierea școlară și psihologică. În același timp, lucrarea vine în sprijinul părinților de adolescenți care sunt expuși adicțiilor atât în mediul școlar, cât și în cel social, oferindu-le potențiale soluții pentru prevenirea instalării unei dependențe și variante de parenting eficient. De asemenea, volumul face o trecere în revistă a celor mai importante orientări terapeutice specifice domeniului, a modalităților de prevenire, de gestionare a recăderilor, precum și a aspectelor etice din cercetarea și practica specialiștilor. În ultima parte, adicțiile sunt plasate în cadrul mai larg al societății contemporane, prin tematici legate de adicții și diferențe de gen, adicțiile la conducătorii auto, specificitatea în cazul persoanelor cu dizabilități, reflectarea în mass-media etc. Adresat deopotrivă publicului larg (persoane cu o dependență ori părinți, rude sau prieteni ai acestora) și studenților și specialiștilor din domeniile sănătății mintale, educației și asistenței sociale, volumul reunește contribuțiile unui număr semnificativ de specialiști în psihologie, consiliere școlară și psihologică, psihoterapie, științele educației, medicină, psihopedagogie specială și bioetică.

Din cuprins:

Psihologia adicției – aspecte generale • Adicția la adulți – opțiuni și provocări • Părinții adolescenților cu adicții • Față în față cu dependența – adicția în consilierea școlară și psihologică • Modele psihoterapeutice de intervenție în cazul adicțiilor • Adicțiile și societatea contemporană

Adina KARNER‑HUȚULEAC este doctor în psihologie, conferențiar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, psihoterapeut‑supervizor în propriul cabinet individual de psihologie și formator de psihoterapie sistemică de familie și cuplu în cadrul Asociației Human Center, a cărei președinte este. Domeniile sale de interes includ psihoterapia sistemică de familie, calitatea vieții pacienților cronici, psihopedagogia specială. De asemenea, a publicat numeroase lucrări de specialitate, dintre care amintim: Health‑related quality of life of diabetic and chronic renal failure patients (2012), Level of Gambling Prediction Using Depression and Anxiety in the Romanian Population (2022), Intervenții clinice în familie (2022) și Improving the mental health of LGBTQ youth (2023).

Tudor‑Daniel HUȚUL, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu și psihopedagog special, este doctorand în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Urmează și un doctorat în reprezentări sociale la Universitatea Sapienza din Roma, Italia. Acesta dispune de o experiență vastă în consilierea și psihoterapia persoanelor adictive și a familiilor acestora, activitatea sa de cabinet concentrându‑se cu precădere pe adicțiile față de alcool, droguri, jocuri de noroc și pornografie. De asemenea, este autor a numeroase articole științifice, publicate în reviste internaționale indexate Web of Science, precum Journal of Gambling Studies și Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy. În ceea ce privește interesele academice, acestea se concentrează în jurul psihologiei adicțiilor, psihologiei traumei, sănătății mintale și reprezentărilor sociale.