Fitch Ratings a confirmat luni la „BBB plus” ratingurile pentru datoriile pe termen lung (IDR) ale Băncii Comerciale Române (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu perspectivă stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
De asemenea, ratingul de viabilitate al BCE a fost confirmat la „BB plus”.
Confirmarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung ale BCR şi BRD şi ratingurile de sprijin al acţionarilor (SSR) reflectă opinia Fitch că acţionarii lor, Erste Group Bank şi Societe Generale vor continua să aibă o disponibilitate semnificativă pentru a furniza sprijin subsidiarelor lor.
Plafonul de ţară al României „BBB plus” constrânge evaluarea Fitch a potenţialului sprijin de la Erste către BCR, reflectând riscurile de ţară. Evaluarea Fitch privind ratingul de sprijin al acţionarilor (SSR) ia de asemenea în considerare importanţa strategică a BCR pentru banca mamă, riscurile reputaţionale ridicate pentru banca mamă şi franciza sa internaţională, dar şi nivelul ridicat al integrării în grupul extins Erste.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung al BRD este constrâns de evaluarea Fitch a riscurilor de ţară, în special riscurile de transfer şi convertibilitate, reflectate de plafonul de ţară al României „BBB plus”. Ratingul pe termen lung al BRD este în prezent la nivelul plafonului de ţară al României, în timp ce perspectiva stabilă o reflectă de asemenea pe cea a ratingului suveran al României (BBB minus/stabilă).
Soliditatea mediului economic din România converge spre nivelurile din CEE, îmbunătăţind oportunităţile moderate ale băncilor din România pentru afaceri profitabile. Indicatorii financiari rezonabili ai sectorului şi perspectivele de creştere sunt puse în balanţă cu variabilele macroeconomice potenţial volatile ale României. Expunerea ridicată a băncilor la ratingul suveran al României, fragmentarea semnificativă a sectorului, nivelul scăzut de incluziunea financiară în economie sunt slăbiciunile structurale cheie, apreciază Fitch.
Printre factorii care, individual sau colectiv, ar putea duce la acţiuni negative de rating în cazul BCR şi BRD se află revizuirea în scădere a plafonului de ţară al României, retrogradarea cu mai mult de o treaptă a ratingurilor băncilor lor mamă şi dovezi ale unei disponibilităţi mai slabe de sprijin a BCR şi BRD de către Erste şi Societe Generale. De asemenea, precizează Fitch, o revizuire în creştere a plafonului de ţară al României va duce la îmbunătăţirea ratingurilor BCR şi BRD. AGERPRES