Breaking News

Iulian Petre (UNOPA): Bugetarea programului de HIV a fost una greoaie din partea Ministerului Sănătăţii

Directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre, a declarat marţi că anul acesta au existat temeri legate de asigurarea continuităţii tratamentului de HIV – SIDA şi a susţinut că bugetarea acestui program a fost „greoaie” din partea Ministerului Sănătăţii.

„Au fost multe temeri anul acesta legate de continuitatea tratamentului. Bugetarea programului a fost una greoaie din partea Ministerului Sănătăţii. Banii au venit practic în a doua jumătate a anului în fiecare lună, ceea ce a făcut foarte dificilă pentru spitale aprovizionarea cu medicamente, comenzi multiple, comenzi mici care au dus la probleme în aprovizionare şi din această cauză au fost pacienţi care au primit tratament în unele spitale pe câteva zile, au fost pacienţi care au avut întrerupere de tratament câteva zile în unele spitale din ţară. Se petrec din păcate schimbări de scheme de tratament pe motivul lipsei unui medicament sau două din farmacia spitalului. Buget fragmentat, buget întârziat, distribuitori care au probleme în a se aproviziona cu marfă sau producători care au probleme în a asigura circuitul logistic şi a aduce medicamentele pacienţilor în ţară”, a declarat Petre la dezbaterea „Calitatea vieţii PLHIV în România”, organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Potrivit acestuia, o altă problemă pe care a fost aceea că o mare parte dintre persoanele cu această afecţiuni au pierdut „o formă de sprijin” din partea statului român.

„O mare parte dintre ei şi-au pierdut o formă de sprijin din partea statului român, s-au schimbat criteriile medicale de încadrare în invaliditate, iar prin noua lege a pensiilor practic toată generaţia de copii care au fost infectaţi cu HIV în primii ani din viaţă în perioada 1988-1990 vor pierde pensia de invaliditate pentru că ei nu au avut şansa să aibă un stagiu de cotizare pentru a putea beneficia în continuare de pensie de invaliditate. Sunt probleme în acest final de an legate de plata prestaţiilor sociale, a protecţiei sociale pentru persoanele care trăiesc cu HIV în România. Multe primării au rămas fără buget în acest final de an şi sunt pacienţi care cer ajutorul pentru că nu ştiu cum vor petrece finalul de an. Nu sunt plătite indemnizaţiile de care aveau atâta nevoie”, a mai arătat directorul UNOPA.

El a mai spus că sunt dificultăţi în realizarea analizelor specifice, iar Strategia Naţională de HIV-SIDA întârzie să fie implementată. Iulian Petre a admis, însă, că testarea pentru HIV şi-a „revenit cumva” în parametri de dinainte de pandemie.

Managerul Institutului „Matei Balş” Cătălin Apostolescu, a atenţionat asupra faptului că nimeni nu se mai gândeşte la infecţia cu HIV.

„Cred că putem să vorbim despre o epidemie uitată (n.r. cea de HIV- SIDA). Nimeni nu se mai gândeşte. (…) Infecţia HIV şi epidemia HIV vor continua să existe. Nu aşteaptă decât prostia noastră ca să poată să reizbucnească din nou. (…) Din punctul meu de vedere facem încă mult prea puţin pentru a ţine în atenţia opiniei publice evenimentul HIV. Să nu uităm că HIV-ul există şi chiar dacă calitatea vieţii pacienţilor s-a modificat remarcabil, ea se poate prăbuşi oricând dacă luăm piciorul de pe acceleraţie”, a susţinut medicul. AGERPRES