USR cere măsuri de urgenţă de la Ministerul Sănătăţii în cazul epidemiei de rujeolă

USR a cerut joi Ministerului Sănătăţii să iniţieze de urgenţă o campanie de informare a părinţilor cu privire la importanţa vaccinării copiilor pentru a preveni epidemiile de rujeolă, oreion şi rubeolă.

„Este inadmisibil ca în România să avem deja aproape 2.000 de cazuri de rujeolă în 29 de judeţe. În România, rata de acoperire vaccinală cu două doze a vaccinului ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este de 62%. Pentru evitarea riscului apariţiei unor epidemii, ar trebui să fie vaccinaţi 95% dintre copii. USR atrage atenţia că rata de refuz a vaccinului ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este mai mare în mediul urban decât în rural. În aceste condiţii, USR face apel la Ministerul Sănătăţii să denunţe sistematic discursul antivaccinist, să-l combată cu date credibile, prin campanii de informare şi conştientizare şi, totodată, să asigure continuitate în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccinurile din schema de vaccinare pentru copii”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de USR.

Deputatul USR Adrian Wiener consideră că antivaccinismul a fost „încorporat organic” în discursul politic al extremiştilor, iar „neutralitatea PSD a fost complice”.

„Teama iraţională a fost indusă sistematic de poziţiile antivacciniste, încrederea în ştiinţa medicală şi în corpul profesional a fost erodată constant. Conspiraţionismul, manipularea, minciuna au un obiectiv electoral; vorbim de cinism politic cu consecinţe criminale. De asemenea, trebuie prioritizate urgent angajările de mediatori sanitari şi asistenţi medicali comunitari pentru asigurarea accesului la servicii medicale de bază în comunităţile vulnerabile”, a spus Wiener, care este de profesie medic. AGERPRES