12 decembrie – Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate (ONU)

Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate este sărbătorită anual la 12 decembrie. La această dată, în anul 2012, Adunarea Generală a ONU a aprobat o Rezoluţie prin care îndeamnă ţările să accelereze progresul spre acoperirea universală cu servicii de sănătate – în ideea că toată lumea, pretutindeni, ar trebui să aibă acces la servicii de îngrijire medicală de calitate şi accesibile – ca o prioritate esenţială pentru dezvoltarea internaţională.

La 12 decembrie 2017, prin Rezoluţia 72/138, ONU a proclamat ziua de 12 decembrie ca Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate, se arată pe site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), http://www.un.org.

În 2023 tema Zilei internaţionale pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate este „Health for All: Time for Action” („Sănătate pentru toţi: timpul pentru acţiune”), indică site-ul https://universalhealthcoverageday.org/. Acum, când comunitatea globală şi-a reînnoit angajamentul de a asigura acoperirea universală cu servicii de sănătate pentru întreaga lume, este timpul pentru paşi imediaţi şi concreţi care să readucă progresul pe drumul cel bun. Este necesar să fie puse în aplicare politici care garantează accesul echitabil la serviciile de sănătate esenţiale fără dificultăţi financiare, precum şi faptul că sănătatea şi bunăstarea nu sunt un privilegiu al câtorva, ci un drept al tuturor, se arată pe site-ul https://universalhealthcoverageday.org/.

Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate are drept scop creşterea gradului de conştientizare privind necesitatea unor sisteme de sănătate puternice şi trainice şi a unei acoperiri universale cu servicii de sănătate, cu implicarea mai multor părţi interesate. Pentru a promova sănătatea fizică şi psihică şi bunăstarea şi pentru a creşte speranţa de viaţă pentru toţi, trebuie să se realizeze o acoperire universală cu servicii de sănătate şi accesul la o îngrijire medicală de calitate.

Rezoluţia privind sănătatea globală şi politica externă (A/RES/67/81) din 12 decembrie 2012 a recomandat includerea acoperirii universale cu servicii de sănătate în discuţiile privind agenda de dezvoltare post-2015, în contextul provocărilor globale din domeniul sănătăţii. Statele membre au recunoscut importanţa acoperirii universale cu servicii în sistemele naţionale de sănătate, în special prin asistenţa medicală primară şi mecanismele de protecţie socială, pentru a asigura accesul la servicii de sănătate pentru toţi, şi în special pentru cele mai sărace segmente ale populaţiei.

La 25 septembrie 2015, rezoluţia privind ”Transformarea lumii în care trăim: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă” (A/RES/70/1) a inclus obiectivul de acoperire universală cu servicii de sănătate până în 2030, inclusiv asigurarea riscurilor financiare, accesul la servicii de sănătate esenţiale de calitate, accesul la medicamente esenţiale sigure, eficiente, de calitate şi la preţuri accesibile, precum şi la vaccinuri pentru toţi.

Sistemul Naţiunilor Unite, partenerii de dezvoltare şi alte iniţiative relevante, precum Parteneriatul Internaţional pentru Sănătate pentru UHC2030, acordă sprijin statelor membre pentru dezvoltarea şi consolidarea durabilităţii acoperirii universale cu servicii de sănătate la nivel naţional, cu scopul de a promova accesul la servicii de sănătate pentru cei mai vulnerabili, se mai arată pe site-ul http://www.un.org. AGERPRES/