Deca: În acest an, elevii români au obţinut peste 170 de premii şi medalii la competiţiile internaţionale

Ministerul Educaţiei a organizat, marţi, la Teatrul Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti, o festivitate de premiere a elevilor laureaţi la olimpiadele internaţionale în anul 2023, a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor de învăţământ în care aceştia studiază.

 

„144 de elevi au obţinut peste 170 de premii şi medalii, în acest an, la olimpiadele şi competiţiile internaţionale şi asta înseamnă că avem mai multe motive de bucurie decât anul trecut. Distincţiile sunt un motiv de mândrie autentică pentru întreaga ţară, dar mai ales pentru cei care le-au obţinut, pentru familiile care i-au susţinut, profesorii care i-au pregătit şi şcolile din care provin. Astăzi, sărbătorim excelenţa în educaţie. (…) Astăzi, se vor acorda premii în valoare de peste 1,4 milioane lei. În spatele rezultatelor obţinute se află multe ore de muncă, pasiune şi perseverenţă, în primul rând ale copiilor, dar ei au avut profesionişti pasionaţi de meseria lor. Vă mulţumim domnilor profesori, astăzi, premiem şi această formă de excelenţă în profesia didactică. Cea mai mare valoare a unui premiu este de 20.000 de lei. În anul 2023, România a obţinut premii la 30 de olimpiade internaţionale în domenii variate. (…) Sper ca prin creşterea procentuală istorică de peste 50% în medie a salariilor din Educaţie, în mai puţin de un an, să atragem din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.


Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei, sunt 138 de elevi olimpici care au obţinut 164 de medalii, premii şi menţiuni la 28 de olimpiade internaţionale şi olimpiade sau concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori), 138 de profesori care i-au pregătit şi unităţile de învăţământ (71) de provenienţă. Dintre cei 139 de elevi merituoşi, 20 au obţinut 2, 3,4 sau 5 distincţii în competiţiile internaţionale.
Elevii români au obţinut 6 medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 51 de medalii de aur/premii I, 55 de medalii de argint/premii II, 30 de medalii de bronz/premii III, respectiv 22 de menţiuni/diplome echivalente.

Cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaţionale sunt, începând de anul trecut, următoarele: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.500 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 6.000 lei – menţiune sau diplome echivalente.


Sumele acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale/balcanice (seniori şi juniori) sunt: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 3.500 lei – menţiune sau diplome echivalente.

Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor premiaţi. În situaţia în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulţi profesori, stimulentul financiar se acordă în părţi egale tuturor profesorilor pregătitori.

Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări direcţionate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare. AGERPRES