Primarul Mihai Chirica salută interesul arătat de firme față de licitația de încredințare a lucrărilor de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași

Primarul Mihai Chirica salută interesul semnificativ arătat de firme de prestigiu din țară și din străinătate față de licitația de încredințare a lucrărilor de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași – cel mai important proiect medical din Regiunea de Nord – Est a României!
Aproape 20 de companii și asocieri din România, Turcia, Austria, Germania etc. au depus observații și solicitări la consultarea organizată de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) în vederea pregătirii lansării uneia dintre cele mai mari licitații din istoria orașului nostru.
Odată parcursă această etapă, există speranța ca în următoarele săptămâni ANDIS să lanseze licitația pentru atribuirea lucrărilor de construire, furnizarea și instalarea de echipamente medicale, în valoare totală de 1.891.747.312,57 lei fără TVA
În cadrul unei alte licitații, în urmă cu o lună a fost desemnată și firma care să execute organizarea de șantier, excavarea pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor de acces în zona din Moara de Vânt unde va fi ridicată instituția medicală, valoarea licitată fiind de 26.298.533,47 lei fără TVA. Rezultatul procedurii a fost contestat, dar și această licitație va fi finalizată în perioada următoare.
La o a treia licitație, pentru atribuirea contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, cu o valoare de 44.843.675,97 lei fără TVA, au fost depuse patru oferte. Sperăm să aflăm câștigătorul cât mai curând!
„Faptul că aceste licitații au fost deja sau urmează să fie lansate și că există aceste alocări financiare atât de importante demonstrează că proiectul Spitalului Regional de Urgență este important nu doar pentru noi, ci și pentru Guvernul României, căruia îi mulțumesc și pe această cale! Sperăm să existe companii interesate la toate licitațiile lansate, acestea să fie puternice și serioase, evaluarea să decurgă rapid, astfel încât lucrările să demareze de la începutul anului viitor!
În paralel cu procedurile menționate, lucrăm la studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, care este gândit a fi dezvoltat unitar și coerent, după un concept Smart City District”, a declarat primarul Mihai Chirica.
***
Proiectul Spitalului Regional de Urgență din orașul nostru a rămas în continuare cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi construite în România (alături de Cluj și Craiova).
Primăria Municipiului Iași a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017 Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului de 120.000 de metri pătrați aflat în zona Moara de Vânt din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății, cel care gestionează acest proiect vital, prin ANDIS .
În cursul lunii februarie a acestui an primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență. Alături de multe alte documentații necesare, în cursul lunii iulie edilul-șef a semnat și certificatul de urbanism necesar extinderii rețelelor de distribuție a energiei electrice și construirii unei stații de transformare pentru viitoarea unitate medicală.
***
Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Noul spital va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027. Se preconizează că spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.
Spitalul Regional de Urgență va avea o amprentă la sol de circa 28.000 de metri pătrați, o suprafață construită totală de 202.689 metri pătrați și o structură pe nouă niveluri 2S+P+5E+Eth.
Costul Spitalului Regional de Urgență Iași a fost actualizat la 3,3 miliarde de lei, circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.