Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a desemnat câștigătorul licitației pentru încredințarea serviciilor de supraveghere a lucrărilor de construcții la Spitalul Regional de Urgență Iași’, cel mai important proiect de infrastructură spitalicească din Regiunea de Nord – Est a României.
Procedura a atras patru oferte, iar valoarea licitată de asocierea formată din VENTURO INVESTMENT SRL (lider) și KOLTEK MUSAVIRLIK este de 23.861.076 lei fără TVA.
Principalele activități ale supervizorului sunt management de proiect, verificare, organizare și arhivare a documentației, activități premergătoare execuției lucrărilor, monitorizarea execuției lucrărilor, supervizarea lucrărilor în perioada de garanție etc.
În aceeași ordine de idei, este de salutat interesul semnificativ arătat de firme de prestigiu din țară și din străinătate față de licitația de încredințare a lucrărilor de construire și de furnizarea a dotărilor pentru Spitalul Regional de Urgență.
Aproape 20 de companii și asocieri din România, Turcia, Austria, Germania etc. au depus observații și solicitări la consultarea organizată de ANDIS în vederea pregătirii lansării uneia dintre cele mai mari licitații din istoria orașului nostru.
Odată parcursă această etapă, este posibil ca în următoarele săptămâni ANDIS să lanseze licitația pentru atribuirea lucrărilor de construire, furnizarea și instalarea de echipamente medicale, în valoare totală de 1.891.747.312,57 lei fără TVA
În cadrul unei a treia licitații, în urmă cu o lună a fost desemnată și firma care să execute organizarea de șantier, excavarea pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor de acces în zona din Moara de Vânt unde va fi ridicată instituția medicală, valoarea licitată fiind de 26.298.533,47 lei fără TVA. Rezultatul procedurii a fost contestat, dar sperăm ca și această licitație să fie finalizată rapid.
„Faptul că aceste licitații au fost deja sau urmează să fie lansate, că au fost primite oferte serioase și că există aceste alocări financiare atât de importante demonstrează că proiectul Spitalului Regional de Urgență este important nu doar pentru noi, ci și pentru Guvernul României, căruia îi mulțumesc și pe această cale!
În paralel cu procedurile menționate, lucrăm la studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, care este gândit a fi dezvoltat unitar și coerent, după un concept Smart City District”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Noul spital va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Se preconizează că spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.
Costul Spitalului Regional de Urgență Iași a fost actualizat la 3,3 miliarde de lei, circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.