Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta 90% din persoanele sensibile. Inainte de crearea vaccinului impotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana in timpul copilariei. Desi imunizarea a redus dramatic incidenta rujeolei in Europa, boala continua sa provoace focare frecvente in comunitatile de copii nevaccinati. La nivel global, rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor, estimandu-se ca aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor bolii, informeaza expertii din cadrul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).
Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:
- Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei
- Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa
- Persoanele cu o deficienta de vitamina A
Simptomele apar dupa 10 – 12 zile de la momentul infectarii
Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ doua saptamani dupa ce copilul a fost infectat. Rujeola incepe sa se manifeste prin ochi rosii, secretii nazale, tuse si febra mare, dupa care apare eruptia cutanata.
Exista trei etape importante:
- Perioada de incubare – incepe cu momentul infectarii si dureaza aproximativ 11 zile, timp in care nu apare niciun simptom
- Instalarea simptomelor prodromale (care anunta aparitia bolii) – congestie nazala, tuse, febra. Se manifesta timp de aproximativ trei zile si sunt insotite de pete albe mici (pete Koplik), care apare in interiorul gurii. Copiii devin contagiosi cu patru zile inainte de inceperea eruptiilor cutanate si pot transmite boala timp de patru zile dupa ce eruptiile apar, ceea ce inseamna ca din aceasta etapa boala devine contagioasa.
- Prezenta eruptiei cutanate – apar mici pete rosii pe fata, incepand cu linia parului si in spatele urechilor, dupa care se raspandesc pe gat, corp, brate, maini si picioare. Dupa aparitia eruptiilor cutanate, febra poate depasi 40 de grade Celsius. Dupa cateva zile, febra se reduce si eruptiile cutanate dispar.
Rujeola – o boala extrem de contagioasa
Rujeola este o boala care se transmite de la om la om. Virusul rujeolic traieste in secretiile nazale si faringiene ale persoanei infectate. Prin urmare, se poate raspandi la alte persoane prin tuse si stranut. Nu uita ca virusul poate trai timp de pana la doua ore in aer sau pe diferite suprafete, deci este foarte important sa pastrezi distanta de persoanele infectate si sa nu-ti atingi ochii, nasul si gura cu mainile.
Persoana infectata poate raspandi virusul fara sa fie constienta de acest lucru, avand in vedere ca boala poate fi transmisa cu 4 zile inainte de aparitia eruptiilor cutanate.
Cat de periculoasa este rujeola?
Rujeola poate fi o boala grava la toate grupele de varsta, insa este deosebit de periculoasa in cazul copiilor mai mici de 5 ani si la adultii cu varste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicatii severe, cum ar infectiile pulmonare joase, infectii ale creierului si infectii bacteriene secundare – acestea din urma necesita tratament, antibiotic.
Complicatii severe:
- Pneumonie – persoanele cu un sistem imunitar slabit pot dezvolta diferite forme de pneumonie, care, uneori, pot duce la decesul persoanei infectate
- Encefalita – aproximativ 1 din 1000 de persoane cu rujeola dezvolta encefalita, o inflamatie a creierului care poate provoca varsaturi, convulsii, si, rareori, coma sau chiar deces. Encefalita poate aparea si la cateva luni dupa aparitia rujeolei
- Sarcina prematura sau avort – persoanele gravide trebuie sa evite pe cat posibil persoanele cu rujeola, deoarece boala poate duce la pierderea sarcinii, la nastere prematura sau la nasterea unui copil cu o greutate mica
- Numar scazut de trombocite (trombocitopenie)
- Panencefalita subacuta sclerozanta (PESS) – este o complicatie pe termen lung a rujeolei si o boala foarte rara, dar fatala a sistemului nervos central. PESS se dezvolta, in general, intre 7 si 10 ani dupa ce o persoana a fost infectata cu rujeola
Complicatii usoare:
- Infectii ale urechii – apar la aproximativ unul din 10 de copii cu rujeola si uneori pot duce la pierderea permanenta a auzului
- Diaree – raportata in mai putin de unul din 10 cazuri
- Bronsite, laringite
Vaccinul – singura masura eficienta de prevenire a rujeolei
Rujeola poate fi prevenita printr-un vaccinare care ofera imunitate pe tot parcursul vietii. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizarii impotriva a trei boli infectioase care dau si numele vaccinului: rujeola, oreion si rubeola.O doza de vaccin ROR ofera o protectie de aproximativ 93% impotriva rujeolei, iar doua doze au o eficacitate de 97%.
Conform Calendarului National de Vaccinare, in Romania se recomanda administrarea a doua doze de vaccin ROR copiilor, dupa cum urmeaza:
- Prima doza – la un an
- A doua doza intre 5 si 7 ani
Cea de a doua doza este recomandata deoarece aproximativ 5% din oameni nu raspund la prima doza.
Spalatul pe maini este un obicei sanatos, insa nu ajuta la prevenirea rujeolei, avand in vedere ca boala se raspandeste prin tuse si stranut. Vaccinul ROR este singura masura eficienta in a preveni rujeola. „Desi unii oameni par ca nu mai au incredere in eficienta vaccinului, acesta este cea mai buna masura pe care parintii o pot lua pentru a-si proteja copiii„, explica Dr. Andrea Sperduto, medic pediatru si specialist in boli infectioase la Clevland Clinic.
Si adultii au nevoie de vaccinul impotriva rujeolei!
Atat pentru copii, cat si pentru adulti vaccinul ofera cea mai buna protectie impotriva rujeolei. Astfel, poti opta oricand pentru vaccinare, daca nu esti sigur ca ai fost imunizat impotriva bolii in copilarie. Vaccinul ofera protectie in termen de aproximativ doua saptamani.
CDC recomanda ca studenti, persoanele care lucreaza in institutiile de ingrijire a sanatatii si cele care calatoresc in tari in curs de dezvoltare sa primeasca doua doze de vaccin.
Text: Mirabela Viasu, Medical Editor
Surse:
www. reginamaria.ro
www.cdc.gov
www.ecdc.europa.eu
www.mayoclinic.org
www.clevelandclinic.org