Echipele de salvare din Japonia se confruntau miercuri cu o vreme extrem de nefavorabilă în timp ce continuau să caute supravieţuitori ai teribilului cutremur care a lovit luni centrul ţării, provocând moartea a cel puţin 62 de persoane, potrivit unui nou bilanţ provizoriu, informează AFP.
Autorităţile au avertizat cu privire la ploi abundente pe tot parcursul zilei şi la posibile alunecări de teren în zona afectată, Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, o fâşie de pământ lungă şi subţire care pătrunde în Marea Japoniei.
„Atenţie la alunecările de teren până miercuri seara!”, a avertizat Agenţia meteorologică niponă (JMA).
Unele zone au devenit instabile în urma cutremurului principal care s-a produs în ziua de Anul Nou, la ora 16:10 (07:10 GMT), având magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6 conform JMA, dar şi a celor câteva sute de replici, unele puternice, şi a tsunamiului care a urmat, cu valuri de peste un metru, devastând coastele, drumurile şi casele de la malul mării.
Sute de clădiri din Peninsula Noto au fost distruse complet sau parţial în urma cutremurului.
Un responsabil din departamentul Ishikawa, care a fost intervievat miercuri de AFP dar care nu a dorit să îşi dea numele, a declarat că „62 de persoane au murit” şi peste 300 au fost rănite, dintre care 20 grav.
Bilanţul victimelor ar putea creşte în continuare, întrucât se aşteaptă ca operaţiunile de căutare să continue mult timp în aceste zone rurale cu sate greu accesibile, în special din cauza stării drumurilor. Multe persoane ar putea fi în continuare blocate sub dărâmăturile caselor lor, potrivit postului de televiziune NHK.
– Situaţie „catastrofică” –
Peste 31.800 de persoane s-au refugiat în adăposturi, potrivit autorităţilor, iar circa 34.000 de locuinţe din prefectura Ishikawa sunt în continuare lipsite de curent electric. De asemenea, multe dintre gospodării nu au apă curentă.
Masuhiro Izumiya, primarul din Suzu, a declarat că „practic, nicio casă nu mai este în picioare” în acest mic oraş situat în vârful Peninsulei Noto, potrivit televiziunii TBS.
„Aproximativ 90% dintre case sunt distruse total sau aproape total (…). Situaţia este catastrofică”, a adăugat el.
„Cu un cutremur cu magnitudinea 7,5 trebuie să ne aşteptăm la replici timp de mai multe luni”, a indicat marţi pentru AFP geologul Robin Lacassin, director de cercetare la CNRS.
Trenurile de mare viteză japoneze, shinkansen, şi-au reluat marţi circulaţia în centrul ţării, după ce circa 2.400 de pasageri au rămas blocaţi ore întregi – 24 de ore, în unele cazuri – pe şine sau în gări. Autostrăzile din regiune au fost, de asemenea, redeschise.
Situată pe aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, Japonia este una dintre ţările cu cele mai frecvente cutremure din lume.
Arhipelagul japonez este marcat de amintirea teribilului seism cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami gigantic în martie 2011 pe coastele sale nord-estice, o catastrofă care s-a soldat cu circa 20.000 de morţi şi dispăruţi.
Acest dezastru a dus şi la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav produs după cel de la Cernobâl, în 1986.
Deocamdată nu au fost semnalate probleme semnificative la centralele nucleare japoneze în urma cutremurului de Anul Nou. AGERPRES