Elevii au protestat în faţa Ministerului Educaţiei pentru dreptul la transport gratuit

Elevi din ţară au protestat luni în faţa Ministerului Educaţiei, acuzând încălcarea dreptului la transport gratuit.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Elevilor din Constanţa transmis AGERPRES, după declaraţiile operatorilor de transport şi în urma hotărârii 1337/2023, elevii din 19 judeţe rămân fără transport, respectiv fără educaţie.

Elevii au solicitat întâlnirea cu ministrul Educaţiei, însă Ligia Deca nu a fost prezentă în instituţie, nu a dorit să comunice cu elevii despre problemele pe care le-a generat prin hotărârea de guvern ce avea să corecteze „greşelile costisitoare pe care elevii sunt nevoiţi să le plătească”, informează sursa citată, precizând că aceştia au fost redirecţionaţi către intermediarii ministrului, precizează sursa citată.

La discuţie au participat Lorena-Dina Drăguşin – preşedinte AEC, Ioana Stamatin – vicepreşedinte AEC, Iulia Băiaşu – preşedinte AVE (eleve navetiste), Florin Lixandru – secretar de stat, Ioana Lazăr – secretar general al Ministerului Educaţiei şi alt reprezentant al acestuia.

Elevilor li s-au adus promisiuni vagi şi li s-a spus că niciuna dintre problemele ridicate de ei nu ţine de Ministerul Educaţiei şi că vina este în totalitate a consiliilor judeţene. Aceştia au declarat că operatorii de transport şi-au primit banii pe abonamentele eliberate, se arată în comunicat.

 

„Vom ataca în instanţă Hotărârea de Guvern nr. 1337/2023, hotărâre ilegală, pentru ca elevii să nu abandoneze şcoala”, se precizează în comunicat.

„Am crezut că doamna ministru va veni să discute cu noi, eleve navetiste, despre problemele pe care le întâmpinăm încă de la începutul anului şcolar, din dorinţa de a ajunge la şcoală. Cred că nu era la muncă, altfel nu îmi explic de ce nu a dorit să ne asculte. Reprezentanţii ministerului ne-au spus că nu este datoria lor să rezolve problemele ridicate de noi, că asociaţia noastră din Constanţa vine numai să se plângă şi că ar trebui să ne preocupe altceva decât transportul. (…) Am rămas profund dezamăgită, atât din cauza absentării doamnei ministru, cât şi a afirmaţiilor intermediarilor săi, care ne-au spus că avem pretenţii prea mari când am cerut să vorbim cu doamna Ligia Deca. Noi doar vrem să ajungem la şcoală, nimic mai mult”, a declarat Lorena Drăguşin, preşedinte AEC, citată în comunicat.

Iulia Băiaşu, preşedintele Asociaţiei Vâlcene a Elevilor, a afirmat că avea speranţa unei discuţii cu ministrul Ligia Deca.

„Credeam că astăzi o să se facă puţină lumină, chiar aveam speranţa că o să purtăm o discuţie deschisă cu doamna Ligia Deca. Am deschis subiectul sumelor forfetare care sunt acordate pentru zonele în care nu există un mijloc de transport public avizat pe acele rute, le-am cerut celor de la minister să caute o soluţie pentru elevii care sunt nevoiţi să facă autostopul, să meargă cu maşina proprie sau să apeleze la taxi. Răspunsul a fost fără speranţă – ‘nu ţine de noi’. (…) Ni s-a spus că în luna februarie o să se asigure gratuitate tuturor judeţelor, respectiv elevilor. Dar ce se întâmplă până atunci? Îşi permit toţi elevii să scoată acele sume din buzunar? Mai putem oare să avem încredere în propunerile enunţate de cei de la minister?”, a spus Iulia Băiaşu.

Elevii susţin că s-au săturat să fie ignoraţi de actualul ministru. „Este nevoie de un ministru al Educaţiei care să restabilească încrederea pe care părinţii, profesorii, Consiliile Judeţene, operatorii de transport şi elevii şi-au pierdut-o în sistem”, se mai arată în comunicat. AGERPRES