𝐕𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐧𝐭𝐢 𝐇𝐏𝐕 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐚𝐩𝐞 𝟏𝟎𝟎% 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐚𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜 𝐥𝐞𝐳𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐮𝐭𝐞𝐫𝐢𝐧.
Riscul de infecţie este la fel de mare atât în cazul fetelor cât şi al băieţilor.
Momentul optim pentru vaccinare este înaintea debutului activităţii sexuale (înaintea apariţiei riscului de infecţie HPV).
În România, vaccinarea anti HPV:
– este gratuită pentru fete şi băieţi între 11 ani și 19 ani;
– este compensată 50% pentru femei între19 ani și 45 de ani.
La nivelul Uniunii Europene se desfășoară Acțiuna Comună ”𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢𝐚𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐞𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐜𝐮 𝐇𝐏𝐕 ” cu participarea a 34 de organizații din 18 State Membre U.E și EEA cu scopul de a oferi sprijin Statelor Membre pentru creșterea acoperirii vaccinale împotriva HPV, în special, în zonele cu acoperire vaccinală scăzută și pentru a optimiza colectarea datelor pentru o mai bună evaluare a impactului vaccinării anti-HPV. România este reprezentată de Institutul Național de Sănătate Publică.
Proiectul PERCH va contribui la atingerea obiectivului Strategiei Globale de eliminare a cancerului de col uterin lansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și la atingera țintelor “90-70-90”:
90% din fete vaccinate complet împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani;
70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening utilizând un test performant de cel puțin o data pînă la împlinirea vîrstei de 35 de ani și a doua oară până la împlinirea vârstei de 42 de ani;
90% dintre femeile depistate cu un rezultat pozitiv să fie preluate în serviciile de tratament al leziunilor pre-canceroase și al celor maligne.