Echipele municipalității au lucrat în cursul zilei de ieri și toată noaptea trecută pentru a asigura condiții rezonabile pentru traficul rutie

❄️ În condițiile în care Municipiul Iași s-a aflat sub o avertizare meteo de COD GALBEN de ninsoare importantă cantitativ (peste 30 de centimetri de zăpadă depusă în oraș), viscol și polei, primarul Mihai Chirica a dispus companiilor și direcțiilor municipale implicate în Comandamentul de Iarnă să mobilizeze toate echipele și utilajele pentru deszăpezirea orașului și pentru reducerea efectelor negative ale vremii și să acționeze continuu.
👷 Echipele municipalității au lucrat în cursul zilei de ieri și toată noaptea trecută pentru a asigura condiții rezonabile pentru traficul rutier și pentru mijloacele de transport public, precum și viabilitatea căilor de acces la spitale, instituții publice și private.
„Mulțumesc companiilor și direcțiilor municipale implicate în acest efort comun și considerabil, sutelor de angajați care au lucrat non-stop, în frig și viscol, pentru a asigura funcționarea orașului nostru. Mulțumesc mai ales ieșenilor pentru răbdare și înțelegere și îi asigur că rămânem la stradă, mobilizați și concentrați, până când lucrurile vor reveni la normal!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
✔️ În cursul zilei de luni, 8 ianuarie, în tura de zi (între orele 8.00 și 19.00), Citadin SA a intervenit cu 21 de sărărițe cu lamă, 10 autobasculante, 7 tractoare cu lamă, 8 buldoexcavatoare și un încărcător frontal și a folosit 380 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori și 9 tone de clorură de calciu.
În tura de noaptea trecută (între orele 19.00 și 7.00), Citadin SA a continuat să lucreze cu 21 de sărărițe cu lamă, 12 autobasculante, 7 tractoare cu lamă, 10 buldoexcavatoare și o volă și a utilizat 500 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori și 8 tone de clorură de calciu.
✔️ În cursul zilei de ieri Salubris SA a intervenit pe trotuare și alei pietonale cu 29 de utilaje și a utilizat 19,5 tone de clorură de calciu, iar noaptea trecută a lucrat cu 8 utilaje și a folosit 7 tone de clorură de calciu.
✔️ Servicii Publice SA a lucrat în special pe zonele de versanți, poduri și scări pietonale. În cursul zilei trecute compania a intervenit cu 5 utilaje și 32 de tone de clorură de sodiu, iar noaptea trecută cu 5 utilaje și 40 de tone de material antiderapant.
✔️ Echipele Companiei de Transport Public SA au intervenit ieri cu 9 utilaje diverse și 3 tone de clorură de sodiu, iar noaptea trecută cu 6 utilaje și 15 tone de clorură de sodiu. Prioritatea companiei a fost de a asigura viabilitatea liniilor de tramvai, a macazurilor și rețelei de fir contact și curățarea stațiilor și peroanelor.
‼️ Cumulat, din cursul după-amiezii de duminică, 7 ianuarie, până în dimineața zilei de astăzi, 9 ianuarie, companiile din Comandamentul de Iarnă al Municipiului Iași au folosit 1.595 de tone de clorură de sodiu și 77,5 tone de clorură de calciu.
***
Încetarea ninsorii și a viscolului și suspendarea activității didactice în unitățile de învățământ din oraș permit Comandamentului de Iarnă să acționeze mai eficient în cursul zilei de astăzi, 9 ianuarie, pentru a reduce efectele negative ale episodului de vreme severă.
👷 În aceste condiții, primarul Mihai Chirica a dispus companiilor și direcțiilor municipale să acționeze prioritar pentru continuarea deszăpezirii și rezolvarea câtorva probleme punctuale de pe arterele și intersecțiile principale, după care să acționeze în cartiere, atât pe străzile secundare, cât și pe trotuare.
Întrucât activitatea didactică va reveni, probabil, la normal în cursul zilei de miercuri, 10 ianuarie, primarul Mihai Chirica a dispus Companiei de Transport Public să ia din timp toate măsurile necesare pentru ca rețeaua de transport să funcționeze în parametri normali.
Poliția Locală va înștiința asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi agenţii economici să curețe trotuarele, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local 172/2002, nerespectarea prevederilor legale putând atrage aplicarea de amenzi. Companiile municipale vor sprijini asociațiile de proprietari, instituțiile publice și agenții economici în acțiunile de deszăpezire.
Întrucât temperaturile vor fi extrem de scăzute, Direcția de Asistență Socială asigură spațiile necesare de cazare pentru persoanele fără adăpost sau cele afectate de fenomenele meteorologice. Primăria Municipiului Iași face apel la ieșeni ca, dacă observă persoane fără adăpost în spații deschise în această perioadă cu temperaturi negative, să apeleze numărul unic de urgențe 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale. Persoanele astfel identificate vor fi conduse la spital sau la Centrul de Urgență C. A. Rosetti pentru a primi ajutorul necesar. Centrul de Urgență C. A. Rosetti are o capacitate de 91 de locuri. În prezent, dintre acestea sunt ocupate 87 de locuri. 46 de persoane fără adăpost au fost aduse la Centru în cursul zilei de ieri, 8 ianuarie. În situația în care aceste locuri sunt ocupate, Direcția de Asistență Socială poate adăposti beneficiari, în regim de urgență, în spațiul special amenajat la Baia Publică, care are o capacitate de încă 40 de locuri și care este administrat în colaborare cu Poliția Locală, Fundația Emmaus și Ambulanța.Life.
Primarul Mihai Chirica a mai dispus tuturor companiilor din Comandamentul de Iarnă să își verifice stocurile de materiale și angajații disponibili și, dacă este cazul, să ia măsuri urgente pentru a le completa sau suplimenta.
***
📞 Date de contact și telefoane utile:
• Problemele legate de starea drumurilor din municipiu pot fi sesizate la numerele de telefon ale Citadin SA 0232.236.000 și 0232 240 880.
• Pentru eventualele probleme apărute pe trotuare sau zone pietonale este disponibil numărul de telefon 0232.270.223 al Salubris SA.
• Servicii Publice SA are program de permanență, iar eventualele probleme pot fi sesizate la numărul de telefon 0232.267.392.
• Eventualele probleme legate de circulația mijloacelor de transport public pot fi sesizate la numerele de telefon ale Companiei de Transport Public SA 0232.267.772 și 0800.110.427, pe pagina de internet a companiei http://sctpiasi.ro și pagina de Facebook a companiei https://www.facebook.com/ctpiasi.
• De asemenea, Dispeceratul Poliţiei Locale poate fi contactat la numărul de telefon 0232.232.099, la sediul din str. Bucium nr. 30, sau prin e-mail la adresa: politialocalais@yahoo.com.