Ecuadorul declară starea de urgenţă, pe fondul haosului din închisori

Preşedintele Ecuadorului Daniel Noboa a declarat luni stare de urgenţă pentru 60 de zile, la o zi după ce cel mai căutat infractor din ţară a dispărut din închisoarea unde era deţinut, informează marţi Reuters.

Starea de urgenţă şi evenimentele legate de aceasta se numără printre primele mari teste de securitate pentru Noboa, un tânăr om de afaceri care a preluat mandatul în noiembrie, promiţând că va reprima nivelurile în creştere ale violenţei în ţara sud-americană.

„Tocmai am semnat un decret de stare de urgenţă pentru ca Forţele Armate să aibă tot sprijinul politic şi legal pentru acţiunile lor”, a declarat Noboa.

„Vremea a trecut când condamnaţii pentru trafic de droguri, asasinii şi crima organizată dictau guvernului ce să facă”, a adăugat el.

Agenţia penitenciarelor din Ecuador a anunţat că au avut loc „incidente” luni în şase închisori supraaglomerate ale ţării, unde confruntările dintre bandele rivale sunt frecvente şi au făcut peste 400 de morţi printre deţinuţi începând din 2021.

Duminică, Adolfo Macias, liderul bandei criminale Los Choneros, a dispărut din închisoarea unde executa o pedeapsă de 34 de ani.

Starea de urgenţă desfăşoară militarii pe străzi şi în închisori, stabilind în acelaşi timp restricţie de circulaţia pe timpul nopţii la nivel naţional.

Guvernele anterioare au recurs în ultimii ani la stări de urgenţă în eforturile de a creşte securitatea, dar fără rezultate majore.

Adolfo Macias, liderul grupării Los Choneros, al cărui pseudonim este „Fito”, a fost condamnat în 2011 la 34 de ani de închisoare pentru diverse infracţiuni, între care trafic de droguri şi omor.

Los Choneros este o organizaţie criminală pe care autorităţile din Ecuador o acuză de extorcare, crimă şi trafic de droguri, printre alte infracţiuni. Organizaţia este acuzată, de asemenea, că ar controla principalele închisori din ţară.

Organizaţiile criminale rivale se confruntă frecvent în închisorile supraaglomerate din Ecuador, iar cifrele oficiale arată că peste 400 de deţinuţi au murit în violenţele din închisori începând din 2021. AGERPRES