Seismul care s-a produs pe 1 ianuarie în centrul Japoniei a făcut 202 victime, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat marţi de autorităţile din departamentul Ishikawa, unde a avut loc această catastrofă, informează AFP.
În acelaşi timp, numărul persoanelor care încă nu au fost găsite de autorităţile nipone a scăzut la 102, faţă de 120 conform bilanţului precedent.
Cutremurul din 1 ianuarie reprezintă cea mai gravă catastrofă naturală din Japonia după inundaţiile uriaşe care s-au produs în vestul ţării în 2018 şi care au făcut peste 220 de victime. Este, de asemenea, cel mai grav seism din arhipelagul nipon după cel care a afectat insula Kyushu din sud-vestul ţării în 2016, cauzând aproape 300 de decese.
Produs în prima zi a acestui an în peninsula Noto, în extremitatea nordică a departamentului Ishikawa, puternicul seism cu magnitudinea 7,5 şi cele câteva sute de replici ale sale au făcut să se prăbuşească numeroase clădiri, au declanşat incendii şi au avariat multe infrastructuri.
La peste o săptămână după catastrofă, mai mult de 3.000 de locuitori din peninsulă sunt încă izolaţi de restul lumii în aşteptarea ajutoarelor, care sunt încetinite de ploi şi zăpadă, precum şi de blocarea persistentă a drumurilor din cauza alunecărilor de teren.
Peste 28.000 de persoane trăiesc în continuare în aproximativ 400 de centre de evacuare, iar unele dintre aceste adăposturi sunt supraaglomerate şi nu dispun de provizii şi încălzire.
Aproape 60.000 de locuinţe sunt încă private de acces la apă potabilă şi peste 15.000 erau marţi lipsite de electricitate.
Marţi, premierul japonez Fumio Kishida le-a cerut miniştrilor săi „să rezolve” problema comunităţilor încă izolate în peninsula Noto şi „să continue cu tenacitate operaţiunile de salvare”.
De asemenea, Guvernul nipon încearcă să transfere persoanele evacuate în centre situate în afara zonelor calamitate, unde aprovizionarea cu produse de primă necesitate nu reprezintă o problemă. AGERPRES