O nouă ședință a Comandamentului de Iarnă al Municipiului Iași

În cursul dimineții de astăzi, 10 ianuarie, primarul Mihai Chirica a convocat o nouă ședință a Comandamentului de Iarnă al Municipiului Iași, în care a trecut în revistă acțiunile din ultimele zile și problemele rămase și a dispus companiilor și direcțiilor municipale să rămână mobilizate cu toate echipele și utilajele pentru deszăpezirea orașului și pentru reducerea efectelor negative ale vremii.
„Mulțumesc sutelor de angajați ai companiilor și direcțiilor municipale care lucrează non-stop, în frig, pentru ca orașul nostru să rămână funcțional! Rămânem mobilizați, suntem atenți și receptivi la nevoile ieșenilor și vom continua să muncim până rezolvăm toate problemele!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
✔️ Astfel, după deszăpezirea arterelor principale, edilul-șef a cerut companiilor municipale să continue degajarea intersecțiilor, pentru facilitarea virajelor, precum și a trotuarelor și trecerilor de pietoni. Totodată, societățile municipalității își vor concentra eforturile în cartiere, atât pe străzile secundare, cât și pe trotuare.
✔️ Cum și activitatea didactică a revenit la normal, primarul Mihai Chirica a dispus Companiei de Transport Public să rămână mobilizată pentru ca rețeaua de transport să funcționeze în parametri normali, mai ales că temperaturile foarte scăzute pot crea probleme punctuale la rețeaua de fir contact sau macazuri. Angajații Companiei de Transport Public vor continua, de asemenea, să curețe stațiile și peroanele.
✔️ Poliția Locală a început să înștiințeze asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi agenţii economici să curețe trotuarele pe care le administrează, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local 172/2002. Companiile municipale vor sprijini asociațiile de proprietari, instituțiile publice și agenții economici în acțiunile de deszăpezire și degajarea căilor de acces.
✔️ O atenție deosebită va fi acordată în continuare deszăpezirii esplanadelor și piețelor, precum și a scărilor din zonele de pantă.
✔️ O problemă care poate apărea în această perioadă constă în apariția țurțurilor de gheață. Asociațiile de proprietari, instituțiile și agenții economici vor trebui să îi îndepărteze, iar dacă nu reușesc, să limiteze accesul în zonele periculoase și să solicite sprijinul municipalității. La rândul lor, polițiștii locali vor raporta eventualele pericole.
✔️ Primarul a mai dispus ca fiecare unitate de învățământ să fie contactată pentru identificarea oricăror probleme care țin de încălzire, viabilitatea căilor de acces, starea trotuarelor și a trecerilor de pietoni din zonă etc., iar problemele identificate să fie soluționate cu prioritate. În perioada următoare municipalitatea va oferi sprijin și pentru curățarea terenurilor de sport. Și universitățile vor fi sprijinite dacă vor solicita acest lucru pentru deszăpezirea căilor de acces în și în interiorul campusurilor.
✔️ Edilul-șef a cerut tuturor companiilor din Comandamentul de Iarnă să își verifice stocurile de materiale și angajații disponibili și să ia măsuri urgente pentru a le completa sau suplimenta, astfel încât municipalitatea să rămână pregătită pentru alte eventuale episoade de iarnă.
***
👷 Echipele municipalității au continuat să lucreze în cursul zilei de ieri și toată noaptea trecută pentru a asigura condiții decente pentru traficul rutier și pentru transportul public, precum și viabilitatea căilor de acces la unități de învățământ, spitale, instituții publice și private.
‼️ Iată și un scurt raport al acțiunilor noastre:
✔️ În cursul zilei de marți, 9 ianuarie, în tura de zi (între orele 8.00 și 20.00), Citadin SA a intervenit cu 23 de sărărițe cu lamă, 8 autobasculante, 7 tractoare cu lamă, 4 buldoexcavatoare, două vole și un încărcător frontal și a folosit 148 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori și 12 tone de clorură de calciu. În tura de noaptea trecută (între orele 20.00 și 8.00), Citadin SA a continuat să acționeze cu 17 de sărărițe cu lamă, 13 autobasculante, 7 tractoare cu lamă, 7 buldoexcavatoare și un încărcător frontal și a utilizat 64 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori și 4 tone de clorură de calciu.
✔️ În cursul zilei de ieri Salubris SA a intervenit pe trotuare și alei pietonale cu 17 utilaje și a utilizat 13,25 tone de clorură de calciu, iar noaptea trecută a lucrat cu 13 utilaje și a folosit 18,45 tone de clorură de calciu.
✔️ Servicii Publice SA a lucrat în special pe zonele de versanți, poduri și scări pietonale, precum și esplanade și piețe. În cursul zilei trecute compania a intervenit cu 11 utilaje și 63 de tone de material antiderapant, iar noaptea trecută cu 2 utilaje și 32 de tone de clorură de calciu.
✔️ Echipele Companiei de Transport Public SA au intervenit ieri cu 9 utilaje, 13 tone de clorură de sodiu și 0,7 tone de clorură de calciu, iar noaptea trecută cu 6 utilaje, 6 tone de clorură de sodiu și 0,3 tone de clorură de calciu. Prioritatea companiei rămâne aceea de a asigura viabilitatea liniilor de tramvai, a macazurilor și rețelei de fir contact și curățarea stațiilor și peroanelor.
‼️ Cumulat, din cursul după-amiezii de duminică, 7 ianuarie, până în dimineața zilei de astăzi, 10 ianuarie, companiile din Comandamentul de Iarnă al Municipiului Iași au folosit 1.826 de tone de clorură de sodiu și 154 tone de clorură de calciu.
***