USR cere Guvernului PSD-PNL să nu ia din banii românilor bolnavi şi ai mamelor

USR cere Guvernului PSD-PNL să nu ia din banii românilor bolnavi şi ai mamelor care de abia au născut ca urmare a introducerii obligaţiei de a plăti CASS pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, precizează un comunicat de presă al Uniunii.

Potrivit reprezentanţilor formaţiunii, aceste categorii nu trebuie să fie pedepsite doar pentru că „statul este incapabil să-i sancţioneze pe acei funcţionari din instituţiile publice supuse aşa-zisului proces de reorganizare şi de reducere de cheltuieli care abuzează de concediile medicale, după cum susţine ministrul Marcel Boloş”.

USR aminteşte că a avertizat, înainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanţei trenuleţ” de către Guvernul Ciolacu, asupra faptului că bolnavii în concediu medical şi mamele în concediu de lăuzie vor încasa mai puţini bani de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a introducerii obligaţiei de a plăti CASS (10%) pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, dar „ministrul Marcel Boloş a negat atunci, susţinând că nu vor fi afectate tinerele mame”. Ca orice minciună PSD-PNL, şi aceasta s-a dovedit, însă, a avea picioare scurte, adaugă USR.

„Minciunile la televizor nu cumpără scutece, nici medicamente. În luna ianuarie se vor naşte aproximativ 13.000 de copii şi ministrul Boloş va trebui să explice mamelor de ce primesc cu 10% mai puţini bani ca urmare a taxei noi pe boală introduse. Invocarea concediilor medicale nejustificate drept argument pentru introducerea măsurii este absurdă. În cazul naşterii, nu e ceva ce poţi falsifica. Iar în cazul concediilor medicale obişnuite statul ar trebui să îi pedepsească pe cei care fraudează sistemul, nu să-i taxeze suplimentar pe cei bolnavi chiar din banii pe care îi primesc din contribuţia muncii lor”, a afirmat deputata USR Oana Ţoiu, potrivit comunicatului de presă.

Potrivit acesteia, „o mamă care lua înainte, de exemplu, 5.000 de lei, rămâne acum cu 4.500 de lei, după ce Guvernul Ciolacu a găsit „marea” sursă de risipă şi a suprataxat-o prin „ordonanţa trenuleţ””.

„Noua taxă pe boală şi lăuzie introdusă de PNL, cu girul PSD, este la fel de aberantă ca suprataxarea contractelor part-time, parafată sub semnătura lui Nicolae Ciucă, măsură în urma căreia românii care muncesc 2 ore pe zi au fost obligaţi să plătească ca şi cum ar primi bani pentru 8 ore pe zi”, menţionează USR. AGERPRES