Ziua lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale

”Cultura definește, înainte de toate, puterea unui popor de a sta deasupra vremurilor, înțelegându-le cât mai bine. Istoria ne-a învățat că doar culturile mari au supraviețuit cumplitelor încercări ale timpului.
Mihai Eminescu vedea în cultură educația minții și această simbioză între educație, tradiție și valoare dă adevărata măsură a viziunii sale asupra viitorului României. Din fericire, suntem cetățenii unui oraș al școlilor de calitate și o capitală a culturii, deci noi, ieșenii, putem privi cu încredere în viitor!
La ceas aniversar, de Ziua Culturii Naționale, reiau întrebarea manifest a lui Mihai Eminescu: Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? Și o adresez atât ieșenilor, cât și mie!
Ce doresc eu României? O clasă politică responsabilă, atât de necesară țării la fel de mult astăzi, ca și ieri – nu degeaba jurnalistul Mihai Eminescu denunța veleitarismul politicienilor din vremea sa. Un proiect de țară, întemeiat pe ceea ce ne este propriu, dar și pe deschidere către diversitate și universalitate. Dar și cât mai mulți oameni de cultură, personalități autentice, modele pentru generațiile de azi și de mâine!
La final, un îndemn: să ne aducem aminte de Mihai Eminescu nu doar de două ori pe an, pe 15 ianuarie și pe 15 iunie, ci să îl avem mereu în minte și în inimă pe omul deplin al culturii românești, care s-a identificat total cu sufletul țării sale. Privind spre marele poet, să ne gândim zi de zi la ce putem oferi României! Și să îl lăsăm pe Mihai Eminescu să ne judece dacă am făcut tot ce puteam face pentru țara noastră!”, este mesajul primarului municipiului Iași Mihai Chirica.