Dacian Cioloş: Ciolacu ar avea poate şanse mari decât Iohannis la preşedinţia Consiliului, pentru că e socialist

 Marcel Ciolacu ar avea poate şanse mai mari decât Klaus Iohannis la preşedinţia Consiliului European pentru că e socialist, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul Dacian Cioloş, adăugând însă că acesta ar trebui să înveţe engleza până la vară.

Întrebat la o întâlnire cu jurnaliştii ce şanse are Klaus Iohannis să devină preşedinte al Consiliului European, Dacian Cioloş a spus că şi-ar dori să-l vadă pe preşedintele României în această poziţie.

„Nu o zic neapărat în glumă, poate că dl Ciolacu ar avea şanse mai mari decât dl Iohannis, pentru că e socialist şi pentru că, dacă preşedinţia Comisiei Europene va fi asigurată de o candidată de la populari, atunci socialiştii ar putea avea pretenţia mai mare la preşedinţia Consiliului, acum după ce liberal-centriştii au avut preşedinţia Consiliului. Şi, atunci, dl Ciolacu, fiind prim-ministru şi de la socialişti – mă rog, dacă învaţă repede engleza până în vară -, ar putea şi dânsul să aibă o şansă”, a comentat fostul prim-ministru şi comisar european pentru agricultură.

Dacian Cioloş a afirmat că, deşi liderii din Partidul Popular European sunt mai mulţi decât socialiştii în Consiliul European, ei vor fi preocupaţi în primul rând să-şi asigure preşedinţia Comisiei Europene, ceea ce nu va fi o sarcină uşoară.

„Faptul că Consiliul o va propune pe (Ursula) von der Leyen pentru că e candidata acelor populari care au un număr mare de şefi de stat şi de guvern în Consiliu nu e deloc automat că va construi o majoritate în Parlament. Dimpotrivă. Dacă doar asta vine Consiliul, cu aroganţă, să spună, că asta e candidata pe care v-o propunem, vor fi mulţi europarlamentari care pot veni cu tot felul de contraargumente”, a explicat Cioloş.AGERPRES/