Hamas susţine că liderii săi nu vor părăsi de bună voie Fâşia Gaza

Liderii grupării islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, nu doresc să părăsească enclava asediată, în pofida desfăşurării sporite de forţe israeliene, a transmis miercuri Hamas, potrivit dpa.

„Este ori victorie, ori martiriu!”, a declarat miercuri o sursă Hamas de la Beirut pentru dpa, adăugând că Gaza este pământul lor şi că sângele liderilor nu este mai valoros decât cel al poporului.

Depistarea liderilor Hamas în regiunea de coastă este unul dintre cele mai importante obiective de război ale armatei israeliene.

La peste 100 de zile de la începutul războiului în Gaza, în urma masacrului comis de comandourile Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, soldat cu 1.200 de morţi, unii lideri ai Hamas se află în continuare în Fâşia Gaza.

Se crede că aceştia s-ar ascunde în imensa reţea de tuneluri subterane de sub Fâşia Gaza. Aceasta reprezintă o provocare enormă pentru armata israeliană. Forţele israeliene se concentrează în principal pe găsirea lui Yehya al-Sinwar, şeful Hamas în Fâşia Gaza.

Între timp, Hamas a reiterat că respinge soluţia cu două state. „Soluţia este să scăpăm de această ocupaţie”, a declarat fostul lider al Hamas, Khaled Mashaal, potrivit unui comunicat.

„Poporul nostru palestinian cere eliberarea, libertatea de sub ocupaţie, independenţa şi înfiinţarea unui stat palestinian”, se afirmă în acelaşi comunicat, în care existenţa Israelului este respinsă „categoric”.

O soluţie cu două state înseamnă că Israelul şi un stat palestinian independent şi democratic ar convieţui paşnic unul lângă celălalt. Aceasta a fost întotdeauna văzută ca o soluţie la conflictul de lungă durată între Israel şi palestinieni.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, secretarul de stat american Antony Blinken a făcut din nou campanie în favoarea unei soluţii cu două state. Totuşi, această soluţie este considerată nerealistă, cel puţin pentru moment, notează dpa.AGERPRES