MEC: În 25 de raioane și municipii urmează a fi numiți noi șefi ai Direcțiilor educație

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a încheiat procesul de colectare din raioane a informației cu privire la emiterea deciziilor de încetare a raporturilor de serviciu cu șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ), „care se aflau în funcție contrar prevederilor Codului educației”, transmite MOLDPRES.

Analiza ministerului arată că în 10 raioane șefii direcțiilor de învățământ au fost numiți în conformitate cu cadrul legal și rămân în funcție. Raioanele vizate sunt Taraclia, Călărași, Florești, Fălești, Criuleni, Leova, Strășeni, Nisporeni, UTA Găgăuzia, Ialoveni.

În același timp, în alte 25 de raioane/municipii, șefii de direcții „au fost numiți contrar cadrului legal, adică fără concurs sau pentru o perioadă nedeterminată de timp”, a precizat MEC. În aceste localități vor fi numiți în funcție șefi interimari până la organizarea unui concurs de angajare a conducătorilor subdiviziunilor. MEC notează că în majoritatea raioanelor interimatul va fi asigurat de actualii șefi de direcție.

Din cele 25 de raioane, în 12 deciziile de încetare a raporturilor de muncă au fost emise sau urmează a fi emise de consiliile raionale/municipale. În altele 13 – aceste decizii vor fi emise de MEC, „după ce consiliile au semnalat că nu au avut timp să se convoace sau au invocat alte motive”.

MEC a menționat că urmează a fi eliberați conducătorii care sunt numiți în funcție de mai mult de patru ani, nu au fost numiți prin concurs, au fost numiți pe perioadă nedeterminată, asigură interimatul sau care exercită funcția de șef al OLSDÎ prin exercitarea temporară a funcției de șef al OLSDÎ de către adjunctul titularului funcției publice.

La 26 ianuarie 2024 expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023. Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea acestor modificări și a declarat inadmisibile sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.