PSD susţine prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază

PSD susţine prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază pentru cel puţin încă trei luni, considerând că decizia Guvernului în acest sens şi-a atins obiectivele.

„PSD consideră că datele statistice oficiale prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază şi-a atins obiectivele principale de a tempera inflaţia şi de a proteja puterea de cumpărare a cetăţenilor cu venituri mici şi medii. Ca atare, PSD susţine fără rezerve prelungirea acestei măsuri, pentru cel puţin încă trei luni de zile, inclusiv cu posibilitatea de a se introduce noi produse esenţiale în lista alimentelor cu adaos limitat, agreate în urma consultărilor dintre Ministerul Agriculturii şi asociaţiile de profil”, transmite un comunicat al formaţiunii remis marţi AGERPRES.

Potrivit PSD, datele INS arată că „media statistică a preţurilor de consum pentru produsele alimentare a scăzut semnificativ după adoptarea măsurii limitării adaosului comercial, atingând vârful cel mai scăzut în luna august 2023”.

„Chiar dacă ulterior au mai existat variaţii ale preţurilor la alimente, până la finalul anului trecut, media agregată a acestora nu a mai depăşit nivelul existent înainte de adoptarea măsurii în luna iunie 2023”, mai arată social-democraţii.

Conform PSD, soluţia promovată nu a perturbat piaţa de profil şi nu i-a afectat în niciun fel pe producătorii români, spre deosebire de alte măsuri pentru combaterea creşterii preţurilor aplicate în alte state din Uniunea Europeană.

„Chiar dacă limitarea adaosului comercial nu impune comercianţilor preţuri finale fixe, datele INS ne arată că această măsură a descurajat în mod evident creşterile speculative de preţuri practicate de unii comercianţi pe fondul incertitudinilor economice regionale şi globale”, completează social-democraţii. AGERPRES