Colegiul Național Iași organizează, în perioada 22 – 30 ianuarie 2024, Zilele Școlii

Cu prilejul împlinirii a 196 de ani de existență, Colegiul Național Iași organizează în perioada 22 – 30 ianuarie 2024, în cadrul Zilelor Școlii, diverse activități și întâlniri festive menite să celebreze valorile școlii: asumarea performanței și a excelenței prin păstrarea tradiției.
„Am fost de două ori emoționat să particip la deschiderea Zilelor Colegiului Național.
În primul rând, fiindcă mă aflu într-unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase licee din România. Afirmația este susținută de rezultatele excepționale obținute în fiecare an de această școală la Evaluarea Națională, la admitere, la Bacalaureat, la olimpiadele naționale, rezultatele care au plasat mereu Colegiul Național într-un top al performanțelor.
În al doilea rând, sunt emoționat fiindcă Liceul Național este liceul meu. Când spun „meu” nu dau dovadă de egoism ori de vanitate, ci ce nostalgie și, de ce nu?, de un pic de mândrie. Plasat în centrul orașului Iași, Liceul Național se afla, în ceea ce mă privește, în centrul lumii mele de adolescent. Aici am învățat să privesc cât mai departe, să lupt pentru îndeplinirea visurilor, să nu abandonez în fața obstacolelor oricât de înfricoșătoare păreau ele la un moment dat. Le mulțumesc dascălilor acestei școli pentru că m-au învățat, înainte de toate, să fiu om!
Liceul Național reprezintă nu doar un brand al Iașului, ci mai ales o poveste de succes a școlii românești.
Din păcate, Liceul Național nu reprezintă regula în învățământul românesc, ci mai curând excepția. Dacă aici ne lăudăm cu elevi și dascăli excepționali, per ansamblu România are peste 40% analfabeți funcțional, zeci de mii de copii care abandonează școala înainte de vreme și sute de mii de absolvenți de liceu care nu își găsesc un loc de muncă fiindcă nu prea știu să facă nimic. Și nici nu prea vor să facă ceva!
În pofida promisiunilor guvernanților de ieri ori de azi, încă nu am găsit soluții la aceste probleme… De aceea, speranța mea este ca tocmai absolvenții acestui liceu, alături de ai tuturor liceelor foarte bune din Iași și din România, să se implice, în viitorul cât mai apropiat, în ameliorarea acestei situații foarte grave pentru țară.
Un om este puternic atunci când nu ocolește greutățile, ci, după ce le înțelege, le înfruntă și le învinge! Aceștia sunt oamenii de caracter pe care trebuie să îi formeze, an de an, școala românească!
Să facem din elevii români niște învingători!
La mulți ani Colegiului Național!”, a transmis primarul Mihai Chirica.