EconomicFeaturedFlux

Ministerul Finanţelor organizează webinarii pe tema implementării e-Factura

Ministerul Finanţelor organizează o serie de webinarii pe tema implementării e-Factura, echipa MF/ANAF urmând să ofere sprijin personalizat, adaptat nevoilor şi întrebărilor specifice.

„Orice schimbare vine la pachet cu o perioadă de adaptare, care poate necesita timp şi efort. În tot acest proces, mizăm că o colaborare strânsă va face această tranziţie mai accesibilă.
Tocmai de aceea, organizăm o serie de webinarii în care să răspundem tuturor întrebărilor care apar pe tema implementării e-Factura. Echipa MF/ANAF va oferi sprijin personalizat, adaptat nevoilor şi întrebărilor specifice”, a anunţat luni MF, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, întrucât cele 2.000 de locuri la webinariile din 23 şi 25 ianuarie s-au epuizat în doar câteva ore, alte două webinarii vor fi organizate pe 7 şi 8 februarie.

„Pentru a ne asigura că toţi cei interesaţi au posibilitatea să participe, organizăm alte două webinarii pe 7 şi 8 februarie. Tematica prezentată va fi aceeaşi, astfel că este suficient să vă înscrieţi la unul singur. Cele mai frecvente întrebări, însoţite de răspunsuri, vor fi preluate şi integrate în materiale de informare pe care le vom publica ulterior”, a notat MF.

Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de o firmă ajung în acelaşi timp şi la autorităţile statului, dar şi la firma/instituţia care trebuie să plătească acele facturi, a devenit, de la 1 ianuarie 2024, obligatoriu pentru majoritatea firmelor din România (cu câteva excepţii). În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, firmele au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi în relaţia cu instituţiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura, altfel vor primi amenzi.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.

Peste 5 milioane de facturi au fost expediate cu succes în sistemul e-Factura, în primele zile de funcţionare, valoarea totală a acestora fiind de 25 miliarde de lei, a anunţat, pe 11 ianuarie, Ministerul Finanţelor. AGERPRES

Related Articles

Back to top button