Programul de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei și a suplimentelor pentru energie

Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială derulează, începând din luna octombrie, programul de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei și a suplimentelor pentru energie, sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024 conform prevederilor Legii nr.226/2021, legea consumatorului vulnerabil.
Numărul de dosare aprobate și intrate în plată a fost, la finele lunii decembrie 2023, de 2128, după cum urmează:
– 1057 dosare pentru încălzire gaze naturale
– 664 dosare pentru ajutor încălzire termică
– 76 dosare pentru ajutor încălzire cu energie electrică;
– 331 dosare pentru ajutor încălzire cu combustibili solizi și/sau gazoși.
Precizăm că limitele de venituri pentru acordarea ajutoarelor de încălzirea locuinţei cu agent termic și a suplimentului pentru energie sunt:
– 0 – 1386 lei/membru de familie pentru familii
– 0 – 2053 lei pentru persoana singură
* Compensaţia se acordă prin acoperirea unui procent din consumul real de agent termic, nu mai mult de consumul lunar efectiv, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie sau persoană singură.
De asemenea, limitele de venituri pentru acordarea ajutoarelor de încălzirea locuinţei cu gaz metan, energie electrică, lemne sau combustibili solizi și a suplimentelor pentru energie sunt:
– 0 – 1386 lei/membru de familie pentru familii
– 0 – 2053 lei pentru persoana singură
* Compensaţia se acordă prin acoperirea unui procent din valoarea de referință stabilită funcție de tipul de încălzire, dar nu mai mult de consumul lunar efectiv.
În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.
Ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru o perioadă de 5 luni (noiembrie, decembrie 2023, ianuarie, februarie și martie 2024). Suplimentele de energie se vor acorda pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, pentru o perioadă de 12 luni ( noiembrie 2023 – octombrie 2024). Ajutorul acordat nu va putea depăși consumul efectiv înregistrat în luna respectivă.
Cererea și declarația pe proprie răspundere se depun la sediul Direcţiei Sociale Iaşi, str. Mitropolit Varlaam nr. 54, între orele 8.30 – 12.30, în zilele de luni şi marţi, respectiv 12.00 – 16.00 în ziua de joi, însoţite de actele doveditoare în original, privind:
– identitatea solicitantului;
– veniturile;
– starea de proprietate/închiriere/folosinţă a imobilului unde locuiește.
Alte informații privind criteriile de acordare le puteți găsi și pe site-ul Direcției de Asistență Socială Iași: www.dac-iasi.ro