Incontinenta urinara de efort, cel mai des intalnit tip de incontinenta urinara
Incontinenta urinara de efort si vezica hiperactiva sunt doua dintre cele mai des diagnosticate tipuri de incontinenta urinara. Dintre acestea, prevalenta este mai ridicata in ceea ce priveste incontinenta urinara de efort, ce apare in 12-35% din cazurile de incontinenta urinara.
Incontinenta urinara de efort reprezinta pierderea involuntara de urina fie in timpul activitatilor fizice zilnice sau activitatilor sportive, fie se manifesta la stranut, tuse sau atunci cand pacientul rade.
Vezica hiperactiva reprezinta nevoia brusca, incontrolabila de a urina.
Diferenta dintre cele doua tipuri este usor de inteles: incontinenta urinara de efort reprezinta in esenta o problema a uretrei, iar vezica hiperactiva este o problema a vezicii.
Statistic vorbind, 1 din 3 femei poate avea incontinenta urinara de efort la un moment dat in viata ei. Tot statistic, aceasta forma de incontinenta urinara apare mai des in randul femeilor, decat al barbatilor.
In ceea ce priveste incontinenta urinara de efort, aceasta este cauzata de lezarea unor ligamente care sustin uretra ca urmare a inaintarii în varsta, sau a unui deficit de colagen, fenomen accentuat de sarcini și mai ales, nasteri pe cale vaginala.
Cum iti poti da seama ca incontinenta urinara de efort este o problema reala?
Este foarte important sa fii foarte atenta la corpul tau, daca observi pierderi de urina necontrolate in timpul activitatilor fizice obisnuite. Pacientele cu IUE se pot simti vulnerabile si adesea isi schimba comportamentul: isi limitează voluntar aportul hidric sau se izoleaza social. Persistenta simptomelor poate avea consecinte importante asupra pacientei, acestea putand ajunge pana la depresie.
Sunt cateva intrebari care pot ajuta pacientele, inainte de a ajunge la un consult de specialitate, in ideea de a identifica importanta sau gravitatea problemei in viata pacientei. Printre ele se numara:
- Imi este mereu teama ca sunt prea departe de baie si ca nu pot ajunge la timp pentru a evita pierderile urinare sau pentru a-mi schimba hainele?
- Am renuntat la activitatile sportive din aceasta cauza?
- Ma simt inconfortabil cu propriul meu corp?
- Cat de mult mi-am schimbat viata din cauza fricii de a pierde involuntar urina?
- Aceste simptome mi-au afectat viata de familie si relatia cu prietenii?
Constientizarea modului in care te influenteaza aceasta afectiune reprezinta un prim pas inspre tratarea eficienta a afectiunii.
Ce medic este specializat pentru a diagnostica incontinenta urinara de efort?
Diagnosticarea incontinentei urinare de efort poate fi realizata in urma unui consult ginecologic realizat de catre un medic ce are competente sau supraspecializare in astfel de afectiuni ale planseului pelvian. Diagnosticul corect al IUE este esential in prognosticul acesteia.
In cadrul consultului, medicul va face anamneza pacientei si va recomanda efectuarea unor analize de sange si investigatii suplimentare, precum ecografii sau cistoscopii.
Care este cea mai eficienta metoda de tratament pentru incontinenta urinara de efort?
Tratamentul acestei forme de incontinenta este doar chirurgical. Metoda care a dat cele mai bune rezultate si care este la momentul actual standardul de aur in tratamentul incontinentei urinare de efort este bandeleta suburetrala tip TOT (transobturatory tape).
Aceasta este o interventie care are o rata de succes de peste 90%, cu recidive si complicații rare, ce este recomandata in majoritatea cazurilor.
In procedura TOT, o banda sintetica este plasata sub uretra, printr-o incizie vaginala si doua incizii mici in zona inghinala. Banda trece prin foramenul obturator (o deschidere in oasele pelvisului), pe ambele parti ale uretrei.
Scopul acestei proceduri este de a oferi suport uretrei si de a preveni pierderea involuntara de urina atunci cand presiunea din abdomen creste, de exemplu, la tuse sau stranut.
Pacientele, de obicei, se recupereaza relativ repede dupa aceasta interventie si pot reveni la activitatile normale in cateva saptamani.
Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand avem atat un diagnostic precis, cat si o solutie tehnica eficienta.
Sursa: www.medicover.ro