Ce se intampla in cadrul unei interventii laparoscopice?
Chirurgul foloseste un instrument numit laparoscop care se introduce printr-o incizie de 1cm de la nivelul ombilicului. Acesta este prevazut cu o lumina de intensitate mare si o camera video cu rezolutie inalta, astfel incat, pe masura ce se misca in interiorul abdomenului, informatiile sunt transmise in timp real pe un monitor.
De asemenea, chirurgul mai foloseste inca 2-3 incizii de 0.5 – 1cm de obicei in portiunea inferioara a abdomenului, pe unde se introduc instrumentele necesare unei interventii chirurgicale.
Care sunt avantajele unei interventii laparoscopice?
Interventiile laparoscopice au multiple avantaje atat pentru pacient, cat si pentru medicul chirurg:
- Estetic: inciziile sunt foarte mici, spre deosebire de abordul clasic, deschis, in care inciziile sunt mai mari
- Durata mica de spitalizare: in cazul abordului deschis, durata de spitalizare poate fi de 4-7 zile. In ceea ce priveste interventia laparoscopica, durata de spitalizare este redusa la 1-2 zile
- Recuperare rapida: In chirurgia clasica, durata medie de vindecare este de 4-8 saptamani. Atunci cand vorbim de procedurile laparoscopice in cazul interventiilor mari (de exemplu chirurgia endometriozei, histerectomie), vindecarea se produce in 2-3 saptamani
- Durere mult mai mica in perioada postoperatorie, ceea ce inseamna ca administrarea de analgezice/ antiinflamatoare este si ea redusa considerabil
- Vindecare rapida a plagilor de incizie, intrucat acestea sunt foarte mici 0.5 – 1cm
- Risc infectios mult mai mic, deoarece organele interne nu sunt expuse la mediul exterior
- Pentru chirurg: vizibilitate mult mai buna a unor spatii situate adanc in pelvis, mai ales daca ne referim la chirurgia endometriozei
Ce boli ginecologice pot fi tratate prin interventie laparoscopica?
Aproape intreaga patologie ginecologica care necesita interventie chirurgicala poate fi rezolvata laparoscopic. Cele mai frecvente situatii in care chirurgia laparoscopica poate fi folosita cu succes sunt urmatoarele:
Patologia trompelor uterine, tratata prin laparoscopie
Afectiuni precum hidrosalpinx pot fi tratate prin interventie laparoscopica.
Hidrosalpinx-ul reprezinta obstructia trompei uterine la capatul distal, dinspre ovar (cauze inflamatorii, endometrioza) si acumularea de lichid in interiorul acesteia.
Acesta poate fi asimptomatic, dar cand prezinta simptome, acestea pot include:
- Durere pelvina sau abdominala
- Infertilitate
- Sangerare neregulata
- Senzatie de plenitudine sau presiune in abdomenul inferior.
Aceasta boala poate afecta fertilitatea deoarece este impiedicata intalnirea dintre ovul si spermatozoid, facand imposibila sarcina pe cale naturala.
De asemenea, sarcinile extrauterine tubare pot fi tratate laparoscopic, atunci cand exista riscul de ruptura a trompei uterine datorata sarcinii implantate anormal la nivelul acesteia. Scopul tratamentului este de a indeparta sarcina ectopica si, daca este necesar, chiar trompa afectata.
Chistul ovarian si laparoscopia
Chistul ovarian care nu prezinta clinic, biologic si imagistic semne de suspiciune neoplazica poate fi tratat laparoscopic, chiar daca acesta este de dimensiuni mari (8-10cm sau mai mare).
In cadrul interventiei, chistul se aseaza intr-un dispozitiv medical special care arata ca o punga. Aceasta se poate strange etans, existand posibilitatea detasarii chistului in interiorul dispozitivului, fara sa existe riscul scurgerii materialului intrachistic in abdomen.
Fibromul uterin de 8-10 cm, tratat cu succes prin interventie laparoscopica
Fibromul uterin este cea mai frecventa patologie benigna a femeii aflata in perioada reproductiva. Interventia chirurgicala optima pentru femeia care mai doreste o sarcina sau pentru care pastrarea uterului reprezinta o optiune este miomectomia (indepartarea fibromului).
Cu exceptia localizarii endocavitare (la nivelul cavitatii uterului) pentru care abordul este prin histeroscopie, toate celelalte localizari pot beneficia de abordul laparoscopic. Laparoscopia este o solutie optima chiar si in cazul fibroamelor de dimensiuni mari, de 8-10 cm. Succesul interventiei este conditionat de experienta si indemanarea chirurgului, chiar daca sunt mai multe fibroame cu diverse localizari.
Ce solutii exista pentru sangerarile anormale?
Sangerarile uterine anormale pot fi simptome pentru diferite afectiuni ginecologice. Consultul de rutina este singura modalitate pentru diagnosticarea exacta a bolii de care sufera pacienta.
Sangerarile uterine anormale pot fi declansate de diferite patologii, cum ar fi:
- hiperplazia de endometru cu sau fara atipii
- adenomioza
- fibromatoza uterina la femeia aflata de obicei in perioada de perimenopauza si care se asociaza de obicei cu sangerari abundente la menstra sau dureri pelviabdominale
Pentru aceste patologii, solutia de tratament poate fi histerectomia (indepartarea uterului). Este important de stiut faptul ca histerectomia poate fi realizata pe cale laparoscopica, chiar daca uterul are dimensiuni mai mari si chiar daca a existat in antecedente o interventie abdominala clasica.
Endometrioza, tratata pe cale laparoscopica
Endometrioza reprezinta una din cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine si a durerii pelvine la femeia tanara (durerea la menstra-dismenoreea sau durerea la contact-dispareunia).
Standardul abordului chirurgical pentru endometrioza este laparoscopia. Aceasta necesita un chirurg antrenat si uneori abordare multidisciplinara (chirurg colorectal, urolog), in functie de gradul de complexitate al afectiunii si nu in ultimul rand, echipa suportiva la anestezie, uneori interventiile chirurgicale fiind de durata.
Chirurgul se confrunta adesea in timpul interventiei atat cu necesitatea indepartarii leziunilor de endometrioza profunda pentru a creste calitatea vietii prin ameliorarea sau chiar indepartarea simptomatologiei dureroase, cat si cu necesitatea de a prezerva rezerva ovariana, astfel incat sansele obtinerii unei sarcini pe cale naturala sau prin tehnici de reproducere umana asistata sa creasca.
Tinand cont de toate aceste lucruri, este ideal ca medicul chirurg care intervine laparoscopic pentru tratarea endometriozei sa aiba neaparat in vedere si prognosticul fertil al pacientei. Interventia chirurgicala laparoscopica trebuie efectuata cu rabdare, minutios si cu mare grija si atentie pentru functia ovarului.
sursa: www.medicover.ro