Artmark: Operele de artă adunate de o companie românească în peste 30 de ani, scoase la licitaţie

Un număr de 181 de opere de artă, dintr-o selecţie ce reuneşte trei generaţii de artişti, fac parte din Licitaţia unei Colecţii corporatiste de Artă Contemporană programată pe 30 ianuarie, de la ora 19,00, informează Artmark într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

„Este pentru prima dată când participă la un astfel de eveniment o colecţie de opere colectate, de-a lungul a trei decenii, de o companie românească, care a strâns toate aceste lucrări în special prin achiziţii din expoziţii, pentru a susţine artiştii români şi a le încuraja formarea treptată, în anii care au urmat după Revoluţie. Este vorba atât despre artiştii ai anilor ’70-’80, cât şi din generaţiile postdecembriestă şi Z, toţi uniţi în curajul de a-şi exprima ideile, pentru a ne inspira şi a ne provoca imaginaţia”, se arată în comunicat.

Unul dintre cele mai impresionante loturi este lucrarea intitulată „Peacock”, estimată la 1.000 – 1.600 de euro, care a fost realizată de Ionuţ Barău din multe materiale reciclate, inclusiv o carpetă „Răpirea din Serai”.

Lucrări deosebite sunt şi „Come to the Heart Side” a lui Cristian Moldovan, la 800 – 1.500 de euro, care „îndulceşte” celebrul personaj Darth Vader din seria cinematografică „Războiul Stelelor”, dar şi „Peace Them Over!” a lui Marc Verlan, artist originar din Republica Moldova care a realizat această lucrare în 2010 prefigurând, parcă, războiul ucrainean început la 24 februarie 2022. Pictura sa a fost estimată la 2.500 – 3.500 de euro.

La aceeaşi licitaţie participă şi o lucrare realizată de Teli Iacşa, „The Social Unicorn”, realizată dintr-o varietate de materiale, pe modelul „fă rai din ce ai”, şi care a fost estimată la 1.000 – 1.800 de euro. Artista a anunţat că va dona o parte din fondurile strânse din această vânzare Fundaţiei Veritas Sighişoara.

Toate operele pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă sau online pe artmark.ro. Expoziţia de la Galeriile Artmark este deschisă de luni până duminică, gratuit, în intervalul orar 10,00 – 20,00. AGERPRES