FeaturedFluxNational

Noile trenuri poloneze vor ajunge în România până la începutul lui 2027

Producătorul polonez de material rulant Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna (PESA) va trebui să livreze României 62 de rame electrice regionale (RE-R) până cel târziu la începutul anului 2027, acestea urmând să circule pe 10 rute de serviciu public, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Ştefan Roşeanu.

 

Şeful ARF şi preşedintele PESA, Krzysztof Zdziarski, au semnat, marţi, la sediul Ministerului Transporturilor, contractul de achiziţie a celor 62 de rame electrice regionale, în prezenţa ministrului de resort, Sorin Grindeanu, şi a ambasadorului Republicii Polone în România, Pawel Soloch.

 

„Astăzi am semnat trei contracte, pentru că licitaţia a fost organizată pe trei loturi şi, în consecinţă, cele 62 de trenuri sunt sub egida a trei contracte, fiecare cu aproximativ 20 de trenuri. (…) Conform prevederilor contractuale, urmează ca trenurile să vină la începutul anului 2026, deci în doi ani, şi în cursul anilor 2026 – 2027 la început ar trebui să se livreze toată cantitatea, pentru că sunt livrări în paralel pentru fiecare contract în parte. Trenurile vor circula pe 10 rute de serviciu public din România. Rutele sunt publice de la sfârşitul anului 2022, când celor şase operatori de serviciu public feroviar le-au fost atribuite contractele pe 10 ani şi în aceste contracte pe 10 ani le-au fost distribuite, conform metodologiei aprobate de Guvern, toate trenurile care sunt cumpărate prin fonduri europene, mai puţin ramele care fac obiectul contractului cu Alstom – cele 37 de rame – care fac obiectul unor contracte de serviciu public licitate”, a afirmat Roşeanu.

 

El a precizat că, la finele lui 2023, Executivul a aprobat primul contract licitat prin care CFR Călători va opera primele 12 trenuri provenite din contractul încheiat cu Alstom, pe alt pachet de rute.

„Fiecare operator are un program de transport deja stabilit şi corelat cu calendarul iniţial de livrare pe are îl aveam la momentul licitaţiei. Normal că acel calendar va fi actualizat în funcţie de data prezentă a semnării contractului şi livrarea efectivă a trenurilor de care vorbim astăzi şi vom putea vedea pentru prima dată în România, începând cu anul 2026, ca pe o rută precum Braşov – Bucureşti, care este cea mai aglomerată rută a României, să avem servicii publice operate de trei operatori diferiţi cu acelaşi tip de rame, deci vom putea să facem comparaţie mult mai clară decât astăzi între calitatea şi respectul pe care îl au operatorii faţă de materialul rulant şi faţă de călători în general. Ăsta a fost şi obiectivul pentru care a fost făcută această împărţire, pentru a avea un soi de concurenţă. Serviciile publice nu sunt concurenţă, serviciile publice sunt obligaţii pe care statul român le transferă către un operator pentru ca cetăţenii României şi vizitatorii noştri să se poată bucura de un serviciu minim de transport. Mai departe, ştiţi bine, avem discuţii – unele trenuri sunt curate, altele nu sunt curate, unele trenuri sunt întreţinute, alte trenuri nu sunt întreţinute. Vom avea acelaşi tip de vehicule, care pornesc de la zero la toţi cei şase operatori. Toţi au aceiaşi parametri de întreţinere a trenurilor, deci vom avea, să spunem, un sistem de măsurare a performanţelor ‘mere cu mere'”, a arătat preşedintele ARF.

Termenul de livrare al primei rame este de 24 de luni de la semnarea contractului, iar livrarea întregului lot de 62 de rame se va efectua în termen de 36 de luni, la care se adaugă perioada de mentenanţă de 15 ani.

Preşedintele PESA, Krzysztof Zdziarski, a subliniat că modelul de tren contractat de România circulă deja în Cehia.

„În primul rând aş vrea să vă felicit pentru că aţi semnat pentru cele mai bune trenuri de pe planetă, asta este opinia mea. Dar nu este doar opinia mea, pentru că peste 200 din aceste trenuri sunt în circulaţie, iar acest model de tren circulă cu pasageri în Cehia şi avem comenzi pentru alte 200 de trenuri similare cu cele din România. Ele vor circula în Bulgaria, Germania, Suedia şi, de asemenea, în Polonia. Noi vrem să fim foarte prezenţi în acest sector din Europa, asigurându-ne că vom face tot posibilul să ne apropiem şi să fim pe această piaţă. Trenurile sunt foarte moderne (…) Este foarte bine pentru noi că suntem prezenţi în România cu tramvaie în Iaşi, Cluj şi Craiova şi acum suntem capabili să asigurăm conexiunea regională, să conectăm aceste oraşe cu Bucureştiul”, a afirmat Krzysztof Zdziarski.

 

El a adăugat că vehiculele PESA vor susţine dezvoltarea transportului feroviar românesc, context în care se doreşte creşterea prezenţei producătorului polonez în România, prin cooperarea cu partenerii locali şi înfiinţarea în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi de centre de service şi mentenanţă.

Ramele poloneze pot circula cu o viteză maximă de 160 km/h şi pot transporta 453 de călători (pe scaune – 224 de locuri şi în picioare). De asemenea, ele au şi 16 locuri pentru transportul bicicletelor.

Din punct de vedere al confortului pasagerilor, ramele dispun de sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spaţiu pentru amplasare automate de cafea, băuturi răcoritoare, dulciuri etc., spaţii pentru bagaje de dimensiuni mari, un spaţiu pentru călători cu mobilitate redusă, în zona inferioară, precum şi spaţiu pentru amplasarea unui automat de vândut bilete şi/sau aparat pentru validarea titlurilor de călătorie.

Unităţile sunt prevăzute cu sistem de semnalizare şi siguranţă ETCS nivel 2, precum şi cu sistemul naţional PZB 90.

Valoarea totală a proiectului este de 3,038 miliarde lei, fără TVA, iar finanţarea este asigurată din Programul Transport (PT) 2021 – 2027, cu cofinanţare de la bugetul de stat.

Contractul este împărţită pe trei loturi, şi anume: Lotul 1 – 20 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele Bucureşti Nord – Ploieşti Sud – Adjud, Iaşi – Paşcani – Suceava, Bacău – Paşcani, în valoare de 980 milioane de lei, fără TVA; Lotul 2 – 23 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele Braşov – Gheorgheni, Arad – Timişoara – Caransebeş, Huedin – Cluj – Bistriţa, în valoare de 1,127 miliarde de lei, fără TVA; Lotul 3 – 19 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele Bucureşti Nord – Ploieşti Vest – Braşov, Bucureşti Nord – Roşiori, Bucureşti Nord – Bucureşti Obor/Fundulea, Constanţa – Feteşti, cu o valoare de 931 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit art. 22 din HG nr. 1453/8 decembrie 2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători, ramele electrice regionale vor fi atribuite în mod temporar operatorilor de transport feroviar (OTF) care au încheiat contracte de servicii publice pentru transportul feroviar de călători în perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 (CSP 2022 – 2032).

Astfel, în conformitate cu prevederile Metodologiei de alocare a materialului rulant nou achiziţionat, cele 62 RE-R vor fi distribuite către cei şase operatori după cum urmează: Regio Călători – şase RE-R (două RE-R pe ruta Bucureşti Nor – Ploieşti Vest – Braşov, o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Adjud, o ramă RE-R pe ruta Arad – Timişoara Nord – Caransebeş, două RE-R pe ruta Iaşi – Paşcani – Suceava); Transferoviar – şapte RE-R (o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Adjud, cinci RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Roşiori Nord, o ramă RE-R pe ruta Arad – Timişoara Nord – Caransebeş); Interregional Călători – opt RE-R (două RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Adjud, o ramă RE-R pe ruta Arad – Timişoara Nord – Caransebeş, cinci RE-R pe ruta Huedin – Cluj Napoca – Bistriţa Nord); Astra Trans Carpatic – patru RE-R (o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Ploieşti Vest – Braşov, o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Adjud, o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Fundulea, o ramă RE-R pe ruta Arad – Timişoara Nord – Caransebeş); Softrans – trei RE-R (o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Ploieşti Vest – Braşov, o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Adjud, o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Fundulea); CFR Călători – 34 RE-R (două RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Ploieşti Vest – Braşov, şase RE-R pe ruta Braşov – Gheorgheni, trei RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Adjud, o ramă RE-R pe ruta Bucureşti Nord – Fundulea, două RE-R pe ruta Arad – Timişoara Nord – Caransebeş, patru RE-R pe ruta Huedin – Cluj Napoca – Bistriţa, patru RE-R pe ruta Iaşi – Paşcani – Suceava, trei RE-R pe ruta Bacău – Paşcani, trei RE-R pe ruta Constanţa – Feteşti, şase RE-R rezervă). AGERPRES

Related Articles

Back to top button