Local

Moshe Groper, Cetățean de Onoare al Municipiului Iași

Primarul Mihai Chirica i-a înmânat distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași lui Moshe Groper, promotor al culturii, valorilor spirituale şi imaginii laşului pe plan naţional şi internaţional.
Născut în anul 1957 pe meleaguri moldave, la Botoşani, unde a copilărit până la vârsta de 8 ani, a fost nevoit să plece în Israel şi a locuit în zona Ierusalimului până acum mai bine de 12 ani. Atunci a luat decizia de a se întoarce în România, alegând ca reşedinţă laşul, oraşul de care îl leagă amintiri frumoase din copilărie. Mereu în acţiune şi dornic să realizeze lucruri frumoase, Moshe Groper este membru al Comunităţii Evreilor laşi, activează ca profesor colaborator la Centrul Istoric Evreiesc „Alexandru Safran” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” și mă ajută din poziția de consilier pentru relaţia cu comunităţile etnice.
Iașul are deja o serie impresionantă de Cetățeni de Onoare evrei, începând cu Josef Wasserman, Rabinul Comunității Evreilor originari din România, și personalități din toate domeniile, de la diplomați (Excelența Sa Tamar Samash și Excelența Sa David Saranga, foști ambasadori ai Statului Israel în România, Matan Safran, şef al Misiunii economice şi comerciale a Ambasadei Israelului la Bucureşti, precum și actualul ambasador, Excelența Sa Reuven Azar), Miriam Fierberg-Ikar, primarul orașului înfrățit Netanya, Abraham Ghiltman, fost președinte al filialei ieșene a Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Herman Berkovits, supraviețuitori ai Pogromului de la Iași (Andrei Călărașu, Iancu Țucărman, Constantin Benone, Finchelstein Leizer, Fischer Marcel, Leonard Zaicescu, Marcel Gutman, Lyonell Fliss, Frances Fletcher, Jehuda Evron, Moshe Yassur şi Michael Cernea), Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, și o seamă de personalități ale lumii culturale și academice, precum Paul-Elie Levy, fost director al Centrului Cultural Francez Iași, regretata Sylvia Hoişie, savant ieșean de prestigiu internațional, scriitorul David Nelersa, pictorul Sami Briss și profesorii Stella Chaushu, Dan Simovici și Sorin Istrail.
„Relația ieșenilor și a autorităților locale cu comunitatea evreiască din oraș, dar și cu cetățenii evrei de origine română, dar nu numai, din Israel și din întreaga lume este una excelentă și un exemplu de recuperare a unui trecut al cooperării și bunei înțelegeri.
Nu există o altă comunitate care să fi avut un rol atât de important în dezvoltarea orașului nostru și sunt convins că prietenia și frumoasa colaborare dintre noi este abia la început!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Related Articles

Back to top button