ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 04 februarie 2024 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 60 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 350 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate 20 de infracţiuni.

Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 5 acţiuni şi s-a intervenit la 61 de evenimente, dintre care 57 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost aplicate 377 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 204.842 de lei și au fost constatate 20 de infracțiuni.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale poliţiei ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 53 de permise de conducere și retrase 16 certificate de înmatriculare.

UPDATE://REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU COMITEREA A 4 INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER

La data de 01 februarie 2024, polițiștii din cadrul Secției nr. 10 Poliție Rurală Ruginoasa au reținut un tânăr, de 22 de ani, din comuna AL. I. Cuza, bănuit de comiterea infracțiunilor de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, ,,punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat” şi „punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu numere false”.

Din cercetări a rezultat că, la data de 31.01.2024, polițiștii au oprit pentru control un autoturism ce se deplasa pe raza localității Ruginoasa.

În urma verificărilor efectuate a rezultat că numerele de înmatriculare alocate autoturismului în cauză aparțin altui autoturism, iar mașina nu figurează ca fiind înmatriculată. Totodată, s-a constatat că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

La data de 01.02.2024, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore.

La data de 02 februarie a.c., tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, procurorul de caz dispunând luarea măsurii controlului judiciar față de acesta pentru 60 de zile.

ARESTAT PREVENTIV DE POLIȚIȘTI PENTRU ÎNCĂLCAREA ORDINULUI DE PROTECȚIE

La data de 02 februarie a.c., polițiștii Postului de Poliție Poporicani au reținut un bărbat, de 42 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de ,,încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile prevăzute de art. 47, alin. 1 din Legea nr. 217/2003”.

Din cercetări a rezultat că, la data de 29.01.2024, acesta ar fi mers la domiciliul mamei sale, din comuna Popricani, unde, pe fondul consumului de alcool, i-ar fi adresat acesteia cuvinte jignitoare, deși împotriva acestuia era emis un ordin de protecție.

În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru 24 de ore.

La data de 03 februarie a.c., acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând luarea măsurii arestării preventive a acestuia pentru 30 de zile.

ARESTAT PREVENTIV DE POLIȚIȘTI PENTRU VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE

La data de 01 februarie a.c., Secția nr. 1 Poliție Rurală Iași a fost sesizată prin apel 112 de către un reprezentat al unei unități medicale din municipiul Iași cu privire la faptul că la această unitate a fost adusă o femeie, de 47 de ani, posibil victima unei agresiuni.

Din cercetări a rezultat că, la data de 24.01.2024, aceasta ar fi fost agresată fizic de soțul ei.

În baza probatoriului administrat în cauză, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, pentru comiterea infracțiunii de ,,violență în familie”.

La data de 03.02.2024, acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând luarea măsurii arestării preventive a acestuia pentru 30 de zile.

LA VOLAN SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

La data de 02 februarie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 29 de ani, ce se deplasa în municipiul Iaşi.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

*

La data de 03 februarie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Frumos au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 36 de ani, ce se deplasa pe raza localității Războieni.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

ACȚIUNE ÎN TRAFIC A POLIȚIȘTILOR SERVICIULUI RUTIER IAȘI

În perioada 02-04 februarie 2024, efectivele de poliţie rutieră din cadrul Serviciului Rutier Iași şi ale structurilor de profil din teritoriu au organizat şi desfăşurat acţiuni punctuale pe arterele de circulaţie aflate în aria de responsabilitate, pe linia combaterii nerespectării regimului legal de viteză.

Au fost aplicate 519 sancțiuni contravenționale, dintre care: 294 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru conducere sub influența alcoolului, iar 222 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 298.820 de lei. Totodată, au fost reținute 84 de permise de conducere, dintre care 67 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 5 pentru conducere sub influența alcoolului, iar 12 pentru alte abateri și au fost retrase 26 de certificate de înmatriculare.

ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII BIROULUI RUTIER IAȘI

La data de 02 februarie 2024, polițiștii Biroului Rutier Iaşi au organizat şi executat o acţiune, pe raza municipiului Iaşi, pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării normelor rutiere referitoare la prioritatea de trecere a vehiculelor.

Au fost legitimate 23 de persoane, fiind aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, dintre care: 3 pentru neacordare prioritate vehicule, 3 pentru neacordare prioritate pietoni, iar 15 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 9.900 de lei. Totodată, au fost reținute 7 permise de conducere, dintre care 3 pentru neacordare prioritate pietoni, 3 pentru neacordare prioritate vehicule, iar unul pentru altă abatere.

*

În perioada 02-04 februarie 2024, polițiștii Biroului Rutier Iaşi au executat acţiuni punctuale, în municipiul Iaşi şi pe raza comunei Miroslava, pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, dar în special pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Au fost aplicate 109 sancțiuni contravenționale, dintre care: 70 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru depășire neregulamentară, 2 pentru conducere sub influența alcoolului, iar 34 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 91.575 de lei. Totodată, au fost reținute 23 de permise de conducere.

*

La data de 04 februarie 2024, polițiștii Biroului Rutier Iaşi au organizat şi executat o acţiune, în municipiul Iaşi, pe linia prevenirii şi combaterii conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.

Au fost efectuate 161 de testări alcoolscopice, fiind aplicate 9 sancțiuni contravenționale, dintre care: 3 pentru conducere sub influența alcoolului, iar 6 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 7.425 de lei. Totodată, au fost reținute 4 permise de conducere.

ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI PENTRU MENȚINEREA UNUI CLIMAT DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ

La data de 03 februarie 2024, polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Frumos – Compartimentul Rutier şi Secţia nr. 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos au organizat şi executat o acţiune pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

Au fost legitimate 80 de persoane, fiind aplicate 22 de sancțiuni contravenționale, dintre care 7 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar 15 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 5.600 de lei. Totodată, a fost reținut un permis de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.

*

La data de 02 februarie 2024, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani, Biroului Rutier Pașcani, Biroului de Ordine Publică Pașcani, Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani şi Secţiei nr. 10 Poliţie Rurală Ruginoasa au acţionat, pe raza de competență, pentru creşterea gradului de disciplină rutieră.

Au fost legitimate 31 de persoane și au fost verificate 29 de autovehicule, fiind aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, dintre care 22 la OUG nr. 195/2002, iar 2 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 5.600 de lei. Totodată, a fost reținut un permis de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE ALE POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 02 februarie 2024, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași au organizat şi desfăşurat o activitate informativ – preventivă în zona Gării din Iași.

Cu această ocazie, poliţiştii au transmis informații privind măsurile de siguranţă ce trebuie cunoscute şi aplicate de orice cetăţean pentru prevenirea tâlhăriilor (evitarea zonelor izolate şi neiluminate pe timp de noapte, evitarea pe cât posibil a folosirii telefonului mobil pe stradă, evitarea expunerii la vedere a bijuteriilor de valoare atunci când te deplasezi singur în locurile publice aglomerate, păstrarea unei distanţe de siguranţă care să permită evitarea smulgerii telefonului, poşetei sau a altor bunuri de valoare, modalităţi de asigurare a bunurilor personale, atenţie sporită în cazul schimbului valutar sau a amanetării unor bunuri atunci când ieșiți din locaţiile respective).

Au participat 200 de persoane și au fost distribuite 200 de flyere.