Bolero şi ceviche, recent incluse în Lista reprezentativă UNESCO, celebrate la Institutul Cervantes
Seria de evenimente va debuta lunea viitoare cu un moment muzical de bolero susţinut de grupul The Cuban Project, urmat de preparare şi degustare de ceviche peruan, informează Institutul Cervantes.
Pentru serile de marţi şi miercuri, 13 şi 14 februarie, organizatorii le propun iubitorilor culturilor din America Latină şi Caraibe proiecţia a două filme care explorează universul muzical al boleroului. Pe data de 13 februarie, va fi proiectat documentarul „El ultimo bolero” de Raul Lopez Echeverria (Mexic, 2011), iar în seara zilei de 14 februarie va putea fi urmărit lungmetrajul musical de ficţiune El Benny de Jorge Luis Sanchez (Cuba, 2006), bazat pe viaţa lui Benny More.
Toate evenimentele vor începe la ora 19,00.
Accesul publicului la evenimente este gratuit, dar se face pe bază de rezervare printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es până luni, 12 februarie, ora 12,00 (rezervarea devine valabilă după primirea confirmării în scris).
Înscrierea ceviche-ului pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a fost posibilă după ani de eforturi susţinute ale guvernului peruvian, evenimentul reprezentând o recunoaştere a obiceiurilor, cunoştinţelor, tehnicilor, instrumentelor, artefactelor şi spaţiilor culturale care sunt întruchipate într-un lanţ valoric care integrează pescarii artizanali, fermierii, bucătarii – printre alţii – de pe coasta peruviană, Anzi şi regiunea Amazonului.
Includerea boleroului pe Lista UNESCO este un efort conjugat al guvernelor cubanez şi mexican. Boleroul reprezintă o parte vitală a cântecului sentimental latino-american, cu un caracter liric puternic, adânc înrădăcinat în Cuba şi Mexic, care combină limbajul folosit în poezia europeană cu ritmurile africane şi cu sentimentele popoarelor native din America. AGERPRES