Kelemen Hunor: Discuţia despre stagiul militar ar fi trebuit să pornească de la preşedinte

Discuţia despre stagiul militar ar fi trebuit să aibă o ordine firească, dinspre preşedintele României, apoi în Parlament şi apoi să vină generalul Gheorghiţă Vlad cu argumente, a afirmat marţi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, totul trebuie aşezat în contextul actual, „când în apropierea României există acest război care nu dă semne că s-ar termina foarte curând”.

„România a trecut şi trece în continuare printr-o modernizare a Armatei. Sigur, discuţia este cu acest voluntariat, pentru că altfel ar trebui să modificăm Constituţia şi nici nu cred că am avea susţinere cu o soluţie prin care ne-am întoarce la armata obligatorie. (…) Poate era mai bine dacă această declaraţie era făcută de preşedintele României, că totuşi este comandantul Armatei şi atunci probabil că ar fi fost înţeles diferit. Dar şeful Statului Major are dreptate când spune că România trebuie să se pregătească pentru orice – asta face toată lumea în Europa, fără să intrăm în panică, fără să creăm panică, fără să spunem că este iminent un război. Nu este, nu există acest pericol şi acest lucru trebuie precizat din nou. Dacă am creionat contextul putem discuta amănuntele. (…) Deci asta era ordinea firească, o discuţie politică, o discuţie dinspre preşedintele României, apoi în Parlament şi apoi bineînţeles să vină generalul Vlad şi cei care sunt în conducerea armatei cu argumentele lor şi cu susţinerea din zona respectivă”, a declarat liderul UDMR la Digi24 tv.

El a adăugat că nu există un pericol iminent, dar, în acelaşi timp, trebuie văzut că lumea nu s-a schimbat în bine.

„Trebuie să ne liniştim. În primul rând nu există un pericol iminent, dar trebuie văzut că lumea s-a schimbat şi nu în bine. Şi, dacă ne uităm la tot ce se întâmplă şi cam care sunt prognozele pentru această evoluţie în zona noastră, nu sunt nici eu foarte foarte optimist. România şi orice stat investeşte în securitate, în siguranţa cetăţenilor, asta se întâmplă şi în Polonia şi în Slovacia şi în Ungaria şi în Marea Britanie, deci România nu este o excepţie, doar abordarea noastră este cam neobişnuită. (…) Dacă societatea nu este pregătită şi nu este o abordare calmă, atunci imediat lumea intră în panică şi acest lucru trebuie înţeles şi de generalul Vlad şi de politicieni şi de unii care susţin şi de alţii care nu susţin”, a arătat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a atras atenţia asupra faptului că există o responsabilitate atât la nivelul Armatei, cât şi la nivel politic.

„Vrem nu vrem, există o responsabilitate atât la nivelul Armatei, cât şi la nivel politic când trebuie să abordezi orice astfel de problemă în context şi cu argumente şi în primul rând cu responsabilitate şi trebuie să linişteşti populaţia. Dacă facem ceva, şi e de durată, şi investiţiile în Armată şi înzestrarea Armatei, trebuie să faci cu argumente şi pe o durată mai lungă de timp. Nu se face de la o zi la alta, asta este clar”, a transmis Kelemen Hunor. (…) Văd sondajele şi absolut nu este atractivă intrarea în Armată pentru tineri. Nu, este o altă generaţie, cu alte deziderate, cu alte valori. (…) Probabil că preşedintele Iohannis la un moment dat ar trebui să vorbească şi cu Parlamentul României”, a transmis Kelemen Hunor. AGERPRES