Macron numeşte un ‘trimis personal’ pentru Africa

Preşedintele francez Emmanuel Macron a numit un ‘trimis personal’ pentru Africa, în persoana fostului ministru Jean-Marie Bockel, un critic al aşa-numitei ‘Françafrique’, în contextul în care Parisul prevede să îşi reducă puternic prezenţa militară pe acest continent, potrivit unei scrisori la care a avut acces AFP.

Macron i-a încredinţat fostului secretar de stat pentru cooperare al preşedintelui Nicolas Sarkozy misiunea de a le ‘explica’ ţărilor partenere care găzduiesc baze franceze – Senegal, Cote d’Ivoire, Gabon şi Ciad – ‘motivele şi modalităţile acestor adaptări’ viitoare ale dispozitivului diplomatico-militar francez, ‘ascultându-le în acelaşi timp nevoile’ în materie de formare, cooperare şi echipament, se arată în scrisoare.

După o serie de lovituri de stat în Mali (2020, 2021), Burkina Faso (2022) şi Niger (2023), juntele venite la putere au scos din aceste ţări armata franceză, ceea ce a marcat sfârşitul unei epoci, după un deceniu de intervenţie antijihadistă într-o regiune unde situaţia de securitate continuă să se degradeze.

După aceste dezamăgiri umilitoare în Sahel, Franţa a început să îşi reorganizeze prezenţa în Africa şi intenţionează o reducere netă a efectivelor sale militare în toate ţările în care încă operează – excepţie făcând Djibouti -, în schimbul unei prezenţe mai discrete.

Potrivit unor surse concordante ale AFP, contururile acestei reorganizări au fost aprobate într-un consiliu de apărare în decembrie 2023.

Jean-Marie Bockel urmează ca în iulie să-i prezinte preşedintelui recomandările sale.

Fostul ministru şi ex-senator a fost nevoit să demisioneze de la portofoliul Cooperării în martie 2008 întrucât criticase ceea ce este cunoscut drept ‘Françafrique’, un sistem de corupţie, de cooptare politică şi interese private comerciale între Paris şi fostele sale colonii africane, explică AFP.

Bockel şi-a pierdut fiul, Pierre, ofiţer în armata franceză, în coliziunea a două elicoptere în Mali în decembrie 2019. AGERPRES