TUIASI, cea mai bine clasificată instituție de învățământ superior din Iași într-un top al universităților „verzi” realizat de ANOSR

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) se află pe poziția a V-a la nivel național și este cea mai bine clasată instituție de învățământ superior din Iași într-un clasament al universităților verzi, realizat de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Toate instituțiile clasificate de către alianța studențească sunt invitate să facă parte din Coaliția Universităților Verzi, o structură care va elabora practici de sustenabilitate, protecția mediului și energie verde în domeniul învățământului superior.

În metodologia elaborată de ANOSR pentru evaluarea universităților s-a ținut cont de 4 aspecte: cadrul pentru dezvoltare durabilă, infrastructură și energie, servicii și facilități, cercetare și proces didactic. Universitățile au răspuns voluntar la un chestionar amplu care a vizat cele patru capitole transmis de către ANOSR. TUIASI a obținut 66,5 puncte din 100, un punctaj similar cu cel al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

„Fiecărui capitol i-a fost alocat un anumit punctaj, acestea însumând totalul de 100 de puncte. Așa cum este prezentat și în cadrul metodologiei, punctajele pentru fiecare capitol au fost distribuite ținând cont de impactul indicatorilor urmăriți asupra amprentei de carbon a universității și de costurile și eforturile necesare implementării măsurilor. Prin urmare, măsurile care presupun costuri mai ridicate de implementare au alocată o pondere mai mare a punctajului, comparativ cu cele care nu presupun un efort financiar consistent. În cadrul metodologiei se pot identifica 27 de indicatori calitativi și cantitativi, aceștia fiind distribuiți în funcție de capitolele menționate anterior. De asemenea, metodologia oferă explicații cu privire la fiecare capitol, fiind incluse și raționamentele pentru care s-a decis acordarea punctajului aferent”

au precizat cei de la ANOSR

Reamintim faptul că TUIASI a făcut eforturi constante în domeniul reducerii amprentei de carbon și transformarea, pe cât posibil, într-o universitate verde. Cele mai vizibile eforturi în acest sens au fost realizate în Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”, unde au fost renovate spațiile verzi și redate studenților cu mobilier urban adecvat timpului prezent.

Totodată, TUIASI este prima universitate din țară care a instalat integral un sistem de iluminare LED în campus, sporind eficiența energetică, dar și lumina din campus și, implicit, sentimentul de siguranță al studenților.