Expoziția „Nostalgie” – Rodica Luca

Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași are plăcerea de a vă invita la expoziția intitulată „Nostalgie”, semnată de artista Rodica Luca
A prezentat:
Conf. Dr. Ecaterina Mărghidan și Prof. univ. dr. Petru Bejan
Curator:
Oana-Daniela Drăgoi
Galeria de Artă „N. Tonitza” a U.A.P.R. Filiala Iași
Str Lăpușneanu nr. 7-9, Iași
Program de vizitare de luni până vineri între orele 10:00-18.00
Vă așteptăm!
„Nostalgii” – Rodica Luca, (Contemplând amintiri, privind spre viitor)
În general textile necesită timp și răbdare din partea celui care se dedică acestei forme artistice. În primul rând o lucrare se realizează pornind de la o imagine mentală, gândită și răstălmăcită până ce ajunge la esența lucrului pe care vrem să îl transmitem. Ulterior, artistul trebuie să se gândească la transpunere, ce material s-ar potrivii cel mai bine pentru a reproduce, a aduce în realitate acea imagine pe care numai el o vede cu ochii sufletului. Leonardo da Vinci spunea că pictura este un lucru mental iar același lucru se poate spune și despre artele textile. După ce ai gândit forma, căutăm maniera cea mai potrivită pentru a o transpune. Fiecare împunsătură de ac, fiecare mărgică brodată, fiecare gest al mâinii, fiecare material ales au o singură finalitate și anume transferarea lucrării din imaginația creatorului în corporalitatea opere reale. Acest lucru necesită timp, răbdare, perseverență și multă iubire din partea artistului Munca devine o pasiune pe care o împărtășești cu cei din jurul tău și te bucuri atunci când lumea vede cu propriii ochi lucruri pe care tu doar le-ai gândit.
Ca să-ți deschizi inima astfel este un lucru foarte curajos. În acest friguros Februarie expoziția de artă pe care o găzduiește galerei U.A.P.R. „N. Tonitza” din Iași ne prezintă pe simeze o sinteză a cercetării artistice materializate în lucrări de artă textilă de către artista. Rodica Luca, absolventă a Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași și membră U.A.P.R.
Intitulată generic „Nostalgie” expoziția realizează o trecere în revistă din prisma unor istorii personale cu momente afective a tehnicilor textile de la cele tradiționale la cele mai contemporane. Cei care pășesc în galerie vor regăsi crâmpeie din viața artistei amintirile acesteia despre propria familiei încorporate sensibil în lucrări. Nostalgia este un sentiment care ne leagă de evenimente, persoane sau locuri care ne-au marcat existența. De îndată ce pășești în spațiul galeriei ești întâmpinat de familie, bunicii artistei ne privesc parcă de acum 100 de ani înconjurați de crâmpeie de fire de lână ca într-o îmbrățișare caldă. Același sentiment ne este transmis și de Amprente, Mama mea. mâna mica ce parcă iese dintre flori și frunze stilizate sensibil pe un fond senin. Copilărie este o altă amintire dragă, casa bătrânească încă trainică care deschide ciclul de lucrări cu o nouă poveste, peisaje stilizate într-o tehnică minuțioasă de fetru cu fir brodat și montat. Toamna în Copou, Mediterana, florile, insectele, scoicile și alte elemente sensibil brodate de către artistă creează compoziții naive și filozofice totodată. Toate ne duc cu gândul la propria viață la întâmplări, locuri și la persoanele dragi pe care le întâlnim. De la o reprezentare figurativă, evoluția lucrărilor merge treptat către o abstractizare și stilizare a formelor pășind treptat către o descompunere în plan bidimensional pentru ca mai apoi acestea să evolueze spre o reasamblare în plan tridimensional.
Practic, putem identifica în cadrul expoziției două secțiuni distincte. Descompunerile și stilizările bidimensionale din compozițiile decorative, narative aflate în prima parte a expoziției devin un fond structural pentru obiectele textile tridimensionale pe care doamna Rodica Luca ni le propune în a 2-a parte a expoziției. Aici artista a apelat la o tehnică nouă pe care puțini artiști contemporani din mediul ieșean au abordat-o și anume decuparea cu laser a fetrului.
Dovedind o foarte bună înțelegere a tendințelor contemporane. Și a noilor tehnice digitale care marchează acest început de secol, doamna Rodica Luca a realizat elemente modulare utilizând programe grafice ulterior decupând aceste forme la cuter plotter sau laser. Sensibilitatea artistică depășește practic granițele tehnicilor tradiționale pe care artista le utilizează ca punte de legătura sufletească, sensibilă, nostalgică spre tehnologiile viitorului. Fiecare element modular decupat cu precizie de un utilaj modern a fost asamblat prin broderie, coasere și remontare pentru a da naștere unor structuri tridimensionale care ne duc cu gândul la elemente de coral, nervuri, flori și celule.
Într-o existență vibrantă, imaginația creatoare de care dă dovadă artista Rodica Luca este mereu surprinzătoare. Energia pe care aceasta o canalizează în structurarea propriilor căutări artistice este de admirat.
Vă invităm să treceți pragul galeriei „N. Tonitza” de pe strada Lăpușneanu din Iași până pe data de 10 Februarie 2024 și să priviți nostalgic contemplând amintiri, privind spre viitor din prisma universului interior al artistei Rodica Luca.(Conferențiar universitar dr. Ecaterina Mărghidan)”