Artmark: Cadouri de protocol cu valoare muzeală, scoase la licitaţie

Piese din cadrul Licitaţiei de design, inclusiv secvenţe din Colecţiile unui ambasador al României la ONU şi a unei Mari sportive românce, care va avea loc pe 22 februarie, se regăsesc în expoziţia primului eveniment de gen al sezonului, deschisă miercuri la Palatul Cesianu-Racoviţă.

„S-a deschis expoziţia primei licitaţii de design a sezonului, caracterizată prin eleganţa şi rafinamentul secolelor trecute, de la al XVIII-lea la al XX-lea, şi prin graţia educaţiei iubitoare de artă. Au sosit la Palat deosebite piese de mobilier de autor şi rare decoraţiuni de interior, inclusiv o selecţie de bunuri culturale excepţionale din colecţiile unui ambasador al României la ONU din vremea regimului comunist – diplomatul Nicolae Ecobescu şi a unei mari sportive românce – Valeria Bufanu-Ştefănescu, de trei ori laureată la Jocurile Olimpice pentru România în anii 1970”, informează Artmark.

Între obiecte se regăsesc piese dintr-o colecţie de cadouri de protocol ce aparţin diplomatului Nicolae Ecobescu – precum varianta miniaturală a turnului Milad din Teheran, din 1975, cadou din partea Şahului Mohammad Reza Pahlavi, o delicată vază în tehnică Celadon, cu simboluri naţionale, cadou primit în 1982 din partea preşedintelui Coreei de Nord, Kim Ir-Sen, ori un set de vaze în tehnică cloisonne, primit de la preşedintele Chinei, Deng Xiaoping, în 1978.

Fondurile obţinute din vânzarea obiectelor din colecţia personală a ambasadorului Nicolae Ecobescu vor fi direcţionate către publicarea ultimelor volume din seria sa îndelung elaborată „România: Supravieţuire şi afirmare prin diplomaţie în anii războiului rece”.

În expoziţie mai pot fi admirate obiecte care aparţin Valeriei Bufanu-Ştefănescu, fostă atletă, multiplă campioană la Jocurile Olimpice din anii 1970, precum un ceas cartel decorat în manieră Boulle ori biroul Regence bogat decorat cu atribute muzicale (circa 1890) sau comoda Rococo „en tombeau”, decorată cu vrejuri vegetale din bronz aurit, realizată de Pierre Bernard, furnizor al Regelui Franţei Ludovic al XV-lea, la jumătatea secolului al XVIII-lea.

Licitaţia de design, inclusiv secvenţe din Colecţiile unui ambasador al României la ONU şi a unei Mari sportive românce, va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviţă în data de 22 februarie, de la ora 19,00, dar şi online, pe platforma Artmark Live. Toate loturile pot fi descoperite şi în expoziţia care poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10,00 – 20,00, cu intrare liberă. AGERPRES